Mısır, Hamas ile Gazze ablukasını görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı, Hamaslı yetkililerle sınır bölgesindeki ablukanın kaldırılması ve burada yaşayan halkın sıkıntısının giderilmesi sorunlarına çözüm arayışı için bir araya geldi

Dünya
1 Ağustos 2012 Çarşamba

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Gazze’deki Hamas yönetimindeki hükümetin Başbakanı İsmail Haniye ile geçen perşembe akşamı Kahire’deki Başkanlık Sarayında bir araya geldi.

Mursi’nin selefi Hüsnü Mübarek, Hamas’ın  El Fetih’i 2007’deki seçimlerde elemesinden sonra İsrail’in Gazze üzerinde ambargo uygulama isteğini yerine getirmişti. Hamas lideri, yeni Cumhurbaşkanı Mursi’nin ablukayı sona erdireceğine inanıyor. Hamas, 1987’de Mısır Cumhurbaşkanı’nın da üye olduğu Mısır’daki Müslüman Kardeşlerin bir kanadı olarak kurulmuştu. Ancak, Haniye ve Mursi’nin yaptıkları görüşmede Mısır’ın Gazze ile olan sınırını hemen açacağı kesinlik kazanmadı.

Filistinli bir yetkili, Mısır İstihbaratı Başkanı Murad Muwafi’nin Katar’ın Mısır üzerinden Gazze’ye gönderdiği petrolün akışını hızlandırarak bölgenin 2007’den beri yaşadığı elektrik kesintilerini azaltmaya söz verdiğini söyledi.

Şu andaki mevcut anlaşmalarla petrol Mısır’dan İsrail’e Gazze’deki bir geçiş noktasından geçerek ilerliyor. Hamas, yılın başında petrol tankerlerinin doğrudan Mısır’dan geçmesini talep etmişti.

Perşembe günkü görüşmeler öncesinde Mısır, Gazze’den geçmek isteyen 40 yaş altı kişiler için vize kurallarını gevşetmişti.

Haniye’nin ziyareti, haziran ayının sonunda Mursi’nin göreve gelmesinin ardından yapılan ikinci üst düzey Hamas ziyareti. Geçen hafta Mursi, Hamas politbüro şefi Halid Meşal ile görüşmüştü. Mursi ayrıca FÖY Başkanı Mahmud Abbas ile de bir araya gelmişti. Mursi bu görüşmelerde Mısır’ın Hamas ve El Fetih’i birlik hükümeti kurmaları için uzlaştırmaya çalıştığı bu dönemde iki gruptan birine iltimas
geçemeyeceğini belirtmişti.