Obama’dan son dakika atağı

ABD’de sonuca etkili olabilecek Yahudi oylarını etkilemek için iki rakip başkan adayı çabalıyor. Başkan Obama Romney’in İsrail ziyareti öncesi ABD-İsrail arası askeri işbirliği anlaşması imzalayarak denge sağlamaya çalıştı

Dünya
1 Ağustos 2012 Çarşamba

ABD’de Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Mitt Romney’in İsrail’i ziyaretinden bir gün önce ABD Başkanı ve aynı zamanda gelecek seçimlerde Demokratik Parti Başkan Adayı olan Barack Obama, İsrail ile askeri işbirliği anlaşması imzaladı. 

Uzmanlar bu manevranın Romney’in İsrail ziyaretini ve ABD’deki Yahudi oylarını etkilemek için yaptığı çabaları dengelemek için yapıldığı yönünde görüş bildiriyor. Kızışan başkanlık seçiminde bir süredir Obama ve Romney Amerikan Yahudilerin oy desteğini almak için mücadele ediyor. Analistler seçimlerde anahtar rol oynayan Florida gibi önemli eyaletlerde Yahudi oylarının sonucu etkileyebileceğini belirtiyor. Obama’nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile kötü ilişkileri ve İsrail politikasına yönelik eleştirileri, normalde Demokrat Parti eğiliminde olan Yahudi oylarının Cumhuriyetçilere geçmesine neden olabilecek gibi görünüyor. Mitt Romney özellikle, Netanhayu ile arasındaki iyi ilişkilere dikkat çekiyor ve sık sık Obama’yı İsrail politikası üzerinden eleştiriyor.

İmzalanan askeri işbirliği anlaşması ise aslen 17 Temmuz’da hem Cumhuriyetçi hem Demokrat Partinin desteği ile Amerikan Senatosundan geçirilmişti. Anlaşma, İsrail’de bulunan acil durum silah depolarının süresinin 2014’e kadar uzatılmasını ve masrafların ABD tarafından karşılanmasını öngörüyor. Bunun yanı sıra anlaşma ABD Ordusu ile İsrail Ordusunun beraber yaptığı tatbikatların arttırılması, İsrail’in roketlere karşı geliştirdiği savunma sistemlerine destek verilmesi, İsrail’e havada ikmal yapan uçaklar ile yüksek isabet oranlı mühimmat verilmesi ve İsrail Hava Kuvvetlerine ABD üzerinde eğitim uçuşu imkânı sağlanması gibi maddeler de içeriyor. Ayrıca ABD’nin Irak’tan çekilmesi sonrasında İsrail’de oluşabilecek güvenlik sorunlarına karşı destek ve istihbarat sağlanacağı da belirtiliyor.