Cumhurbaşkanı Gül Cemaat Vakıfları heyetini İstanbul’da kabul etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 27 Temmuz Cuma günü Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas ve beraberindeki heyeti Tarabya’daki Huber Köşkünde kabul ederek bir saat görüştü. Söz konusu ziyarette Sami Herman da hazır bulundu

Toplum
1 Ağustos 2012 Çarşamba

Basına kapalı yapılan görüşme sonrasında heyet adına gazetecilere açıklama yapan Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, ziyaretin uzun zamandır bekledikleri Vakıflar Kanununu onayladığı için Cumhurbaşkanı’na teşekkür etmek amacıyla yapıldığını söyledi.

“Geleceğimizi teminat altına almak istiyoruz”

 Vingas, “Kendisine Türkiye'nin muhtelif şehirlerinde cemaat vakıflarımızı ziyaret ederek, hassasiyeti göstererek, geniş toplum içindeki varlığımızı hatırlatmak ihtiyacını hissettikleri için teşekkür etmek istedik. Ramazan ayını kutladık. Bazı arkadaşlarımız gündemlerindeki sıkıntıları, ihtiyaçları dile getirdi. Eğitim, vakıflar gibi konuları gündeme getirdik. Kendileri büyük bir hassasiyet ve sabırla bizi dinledi,” dedi. Sıkıntıları konusunda sağlanan gelişmeleri Cumhurbaşkanı Gül'le paylaştıklarını ve kendisinin bu konuda çok mutlu olduğunu gördüklerini belirten Vingas, "Gerçekten de hali hazırda çözümlenmemiş bazı konulara hâkimiyetini gösterdi. Konuya hâkim, bütün hepsini takip ediyor. Bundan da ayrıca mutluluk duyduk," şeklinde konuştu. Türkiye’de cemaat nüfuslarının çok az sayıda olduğunu, bundan dolayı da geleceklerini teminat altına almak istediklerini vurgulayan Vingas, Vakıflar Kanunu ile geri kazanılan mülklerin öneminin yanı sıra bunun geçmişten gelen en önemli doğal hak olduğunu söyledi ve “Bunun yanında, bazen cemaat mensuplarına karşı oluşturulan bir fobi dediğimiz, bazı tespitlerimiz oluyor. Bunu aşmak için, bizlerin daha iyi anlaşılması, daha iyi tanınması ve bizlerle daha iyi empati kurulması gereği oluşmaktadır. Bu konuda cemaat mensuplarının daha özgüven hissettiği hepinizin malumudur.Türkiye'nin geleceği için ihtiyaçlar neyse, endişeler neyse biz de aynı endişeleri paylaşıyoruz. Mutlulukları neyse aynı mutlulukları paylaşıyoruz,” dedi. Vingas, farklı cemaat mensuplarının bu toprakların asli unsurları olduğunu vurgulayarak, “Bu ülkeyi ilgilendiren, her konu bizi de ilgilendirmektedir,” dediklerini söyledi.

Türk Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Bireysel inançlar, ayrışmanın değil, birlikteliğin, büyüklüğün ve gücün unsurlarıdır" sözlerinin kendisini mutlu ettiğini açıkladı.

 

Kimler katıldı?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kabul ettiği ve Vakıflar Meclisinin Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas’ın başkanlığını yaptığı heyette, Türkiye Musevi Cemaati Başkanı Sami Herman, Ermeni Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu, Ermeni Katolik Surp Agop Hastanesi Başkanı Bernard Sarıbay, Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, Rum Cemaati adına Andos Parisyanos, Süryani Katolik Vakfı Başkanı Zeki Basatemir, Süryani Ortodoks Vakfı Başkanı Sait Susin yer aldı.