Yeni haftanın manşeti resesyon

Piyasalarda zor geçen geçtiğimiz haftanın ardından yeni haftanın temasını resesyon oluşturuyor.

Ekonomi
16 Temmuz 2012 Pazartesi

Geçen hafta resesyonla mücadele adına Avrupa Merkez Bankası, Çin, Danimarka, Kenya ve İngiltere’den genişleyici önlemler gelmişti. Yeni haftada buna Japon Merkez Bankasının da eklenmesi bekleniyor.

Ancak diğer taraftan, Asya ekonomilerinden yeni haftanın başında gelen haberler de çok olumlu değil.

Çin’de enflasyon, 29 ayın en düşük seviyesine kadar geriledi ve yüzde 2,2 oldu. Beklenti bu rakamın yüzde 2,3 olacağı yönündeydi.

The Lira’nın haberine göre; Çin enflasyonundaki düşüşün sürmesi, ekonomideki toparlanmanın kötüye gittiği yönündeki algıyı güçlendirdi.

Diğer yandan Japonya’da makine siparişleri son beş yılın, cari fazla ise 1985 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.

Yeni haftada IMF’nin büyümeyi aşağı çeken verileri ile büyüme kaygıları artırırken S&P Euro Bölgesindeki ekonomik zayıflığın desteğe ihtiyaç duyacağı belirtilirken çift dipli resesyon olasılığının arttığı beklentisi arttı.

Beklentilerin kötüleşmesi ile gelen karamsar açıklamalara Roubini’nin yeniden gündeme getirdiği kusursuz fırtına benzetmesi de eklendi. Ünlü ekonomist yaptığı açıklamada önümüzdeki birkaç haftada Türkiye’nin de içinde bulunduğu bir bölge de sert düşüşlerin geleceğini vurguladı.