Yeni yasal düzenlemeler inşaat sektörünü canlandıracak

Kentsel dönüşüm, “2B” olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına ilişkin yasalar ile yabancılara konut satışında mütekabiliyet şartını kaldıran kanunun, inşaat sektöründe 15-20 yıllık bir süreçte 500 milyar doların üzerinde bir ekonomik değer oluşturması bekleniyor

Ekonomi
16 Temmuz 2012 Pazartesi

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, basına yaptığı açıklamada, kentsel dönüşüm, “2B” ve yabancılara mülk satışına ilişkin kanunların inşaat sektörüne çok ciddi bir hareket getireceğini belirtti.

Kentsel dönüşüme ilişkin yasayla Türkiye genelinde sekiz milyona yakın konutun elden geçirileceğini, 2B düzenlemesi ile tapularına kavuşacakların arsa ve arazilerini değerlendirme yoluna gideceklerini, yabancılara konut satışında mütekabiliyet ilkesinin kaldırılmasının da konut satışlarını canlandıracağına işaret eden Tellioğlu, şunları kaydetti:

“Sadece kentsel dönüşüm ile önümüzdeki 15-20 yıl içinde 500 milyar doların üzerinde bir ekonomik değerin üretilmesini bekliyoruz. Bu da ülke ekonomisine yıllık en az otuz milyar dolar katkı demektir. Yaklaşık sekiz milyon konutun elden geçirmesini sağlayacak kentsel dönüşüm, inşaat sektöründeki büyümeyi ve istihdamı yüzde 100’ün üzerinde artırır.

Halen ülkenin Gayri Safi Milli Hasılası’nda yüzde on bir olan inşaatın payının, yüzde 22’ye çıkması bekleniyor. Bu da Türkiye’nin genel büyümesine yıllık ortalama yüzde bir katkı sağlar, bu önemli bir paydır. Yine sektör yıllık 500 bin konut üretimiyle halen iki milyon kişi istihdam ediyor. Konut üretimini yıllık yüzde 100 artırmak için istihdamı da o oranda artırmak gerekiyor. Halen iki milyon olan istihdam sayısı dört milyonu geçer.”

 

“İnşaat sektörüyle diğer sektörlerde de büyüme sağlanır”

 

Tellioğlu, inşaat sektörünün iki yüze yakın yan sektörü de etkilediğine dikkat çekerek, sektörde yakalanacak bu büyümenin, hafriyat işinden başlayarak beyaz eşya ve mobilya satışına kadar hemen her sektöre olumlu yansıyacağını dile getirdi.

Kentsel dönüşümün ilk etkilerinin, yıkım müteahhitliğinde görüleceğini belirten Tellioğlu, “Yedi - sekiz milyon konutun yıkılacak olması yıkım firmalarının yanı sıra teknik müşavirlik ve yapı denetim gibi iş kollarında patlamaya yol açacağını,” ifade etti.

Malzeme fiyat artışlarına tedbir talebi

Tahir Tellioğlu, sektörde yaşanacak hızlı büyümenin, inşaat malzemeleri temininde ise sıkıntı oluşturabileceğine dikkat çekerek, “Hiçbir sektör, yüzde 100’lük büyümeyi bir anda kaldıramaz. Demir ve çimentoda talebi karşılama sıkıntısı olabilir. Yasanın çıkması bile demir ve çimentoda fiyatları artırdı. Hükümetin fiyat artışlarına karşı tedbir almasını bekliyoruz,” dedi.

 

Derleyen: Nur ŞAUL BARAKAS