Filistinli Elçi: “HOLOKOST İNSANLIK TARİHİNİN EN BÜYÜK SUÇU”

Holokost’un yankılarıyla dolu Berlin’de geçtiğimiz hafta bir grup İsrailli gazeteciyle bir araya gelen FÖY Almanya Elçisi Selah Abdel Şefi, Holokost’un insanlık tarihinin en büyük suçu olduğuna inandığını söyledi.

Dünya
13 Temmuz 2012 Cuma

Holokost’un yankılarıyla dolu Berlin’de geçtiğimiz hafta bir grup İsrailli gazeteciyle bir araya gelen FÖY Almanya Elçisi Selah Abdel Şefi, Holokost’un insanlık tarihinin en büyük suçu olduğuna inandığını söyledi.

İki senedir Almanya’da görev yapmakta olan Şefi açıklamasında, “Bu tüm insanlığı kalbinden vuran bir insanlık trajedisiydi. Esas kurbanlar Yahudilerdi. Ancak kurbanlar arasında homoseksüeller ve çingeneler de yer alıyordu. Bu olaya bir insanlık trajedisi olarak bakmamız gerektiğini düşünüyorum,” dedi.

FÖY Lideri Mahmud Abbas tarafından 1980’lerde bir Rus üniversitesinde hazırlanan ve Holokost’u ‘bir Siyonist fantezisi ve altı milyon Yahudi’nin öldüğüne dair hayal ürünü bir yalan’ olarak tanımlayan doktora tezinin gün ışığına çıktığı bugünlerde bir FÖY yetkilisinin bu tarz bir yorum yapması oldukça alışılmadık bir durum. Abdel Şefi demecinde, Abbas’ın Amerikan-Yahudi kuruluşlarına konuyla ilgili bir açıklama göndererek duruma açıklık kazandırdığını,  Holokost’u inkar etmediğini, ancak tezindeki ‘tartışılan konunun’ daha ziyade rakamlar olduğunu ifade ettiğini belirtti.

Abdel Şefi, Sachsenhausen ve Buchenwald toplama kamplarını ziyaret ettiğini, Polonya’daki meslektaşının da Auschwitz’i ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.

“Çalışanlarıma da toplama kamplarını ziyaret etmelerini öneriyorum. Doğru izlenimler edinmek ve bu olayı bir insanlık trajedisi olarak görmek önemli,” diyen Şefi’ye ‘doğru izlenimler’le ne kastettiği sorulduğunda böyle bir olayın tekrar yaşanmaması için gereken her şeyin yapılması gerektiğini söyledi. Şefi ardından da, “Acı çekmek kimsenin tekelinde olamaz. Her ulus kendi çektiği acıların en büyük acılar olduğuna inanır, ancak çekilen acı rakamlarla ölçülemez,” dedi.

Abdel Şefi İsrail’in sorununun güçlü bir devlet olmasına karşın kendisini hala bir kurban olarak görmesi olduğunu da sözlerine ekledi. Şefi, İsrail’in bu durumuyla 11 Eylül sonrası ABD’nin izlediği politikalar arasında paralellik kurarak, o zamanki ABD Başkanı George W. Bush’un Irak’ı işgal konusunda söylediği “kurban olunca her şeyi yapabilirsiniz” sözlerine atıfta bulundu.