Medyadaki nefret söyleminde artış

Medyada kendine kolayca yer bulan nefret söylemi, 2012 yılında büyük bir artış gösterdi. Bu yılın ilk dört ayı göz önüne alındığında artış, geçen yıla göre yüzde yüzden fazla oldu

Toplum
13 Temmuz 2012 Cuma

Hrant Dink Vakfının gerçekleştirdiği Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi çalışmalarının Ocak-Nisan ayını kapsayan dört aylık medya izleme raporu yayınlandı.

Nefret söylemi içerdiği tespit edilen haber ve köşe yazıları üzerinden hazırlanan raporda, nefret söyleminin hedefi olan grupların hangileri olduğu, hangi konu nedeniyle ve hangi yöntemler kullanılarak nefret söyleminin üretildiği gibi istatistiki bilgilerin yanı sıra, örnek yazı ve haberlerin söylem analizleri yer alıyor.

Ocak-Nisan 2012 dönemi raporu, nefret söylemi kapsamında değerlendirilen içeriklerde kayda değer bir artışın olduğunu ortaya koydu.

 

Çarpıcı sonuçlar

 Dört aylık dönemlerle, 2011 yılı boyunca hazırlanan üç raporda, nefret söylemi tespit edilen içeriklerin sayısı 50’nin altında kalırken, Ocak-Nisan 2012 döneminde bu sayı dramatik bir yükselişle 115’i buldu.

 2011 yılının son dört ayında nefret söylemine maruz kalan grupların sayısında gözlemlenen artış, 2012 yılında da devam etti. Son dönemde, sabit kategoriler olarak değerlendirilebilecek Ermeni, Yahudi, Kürt, Rum ve Hıristiyanlara ek olarak, Laz, Gürcü, Arap, Boşnak gibi gruplar da eklendi.

 Tespit edilen içeriklerin 58’i Ermenilere, 34’ü Yahudilere ve Hıristiyanlara, 16’sı Rumlara, 4’ü Fransızlara ve 3’ü de Kürtlere yönelik.

 

En çok köşe yazılarında

Bu dönemde rastlanan nefret söyleminin büyük çoğunluğu özellikle köşe yazılarında yer buldu. Tespitlerin yüzde 80’ine köşe yazılarında rastlanırken, yüzde on yedisi haberlerde, yüzde ikisi ise okur mektuplarında yer aldı. İnceleme kapsamında on altı ulusal gazete izlenirken, nefret söyleminin yer aldığı örnekler on iki ulusal ve on dokuz da yerel gazetede görüldü.

 

 

Medyada nefret söylemi, 12-13 Mayıs tarihlerinde Heybeliada’daki Halki Palas Otelinde, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından düzenlenen ‘Medyamızda Gayrimüslim Algısı Çalıştayı’ kapsamında da gazeteciler ve akademisyenler tarafından gündeme getirilmişti.