Sardalya domatesi sever…

Bu ay şöyle yaz keyfi yapalım balkon, teras, bahçelerimizde… Serinletici bir punch eşliğinde çıtır bir lezzetle yaz sıcaklarına meydan okuyalım.

Sibel CUNİMAN PİNTO Sağlık
9 Temmuz 2012 Pazartesi

PROVANSAL DİLİMLER

Kızartılmış köy ekmeklerini taze sarmısak ve kekikle hazırlanmış domates-biber ezmesi ile tatlandıralım, yeşil limonla marine edilmiş sardalya dilimleri ile süsleyelim, roka salatası ile servis edelim. Unutmayın sardalya en çok domatesi sever!

6 kişilik malzeme: 18 adet taze sardalya, 3 adet kırmızı biber, 3 adet domates, 1 soğan, 2 diş sarımsak, 1 adet defne, 1 demet fesleğen, 1-2 dal taze kekik, 1 yeşil limon, 200 gr. roka, tuz, Espelette biberi (pul biber de kullanılabilir), 30 cl. zeytinyağı, 3 cl. balzamik sirke (nar ekşisi de kullanılabilir), 150 gr. zeytin ezmesi, 6 büyük dilim köy ekmeği

Sardalyaları temizleyin, zeytinyağ, yeşil limon ve Espelette biberi ile marine edin. Sebzeleri yıkayın, soyun, ince julienne doğrayın. Kızdırılmış wok’da soğanları çevirin, biberleri ve domatesleri katın, sarımsak ve defneyi ekleyin. Tuzlayın, biberleyin. 5 dakika üstünü kapatmadan pişirin. Taze kekiği ekleyin. Fesleğeni temizleyin, 10 cl. zeytinyağı ile mikserleyin. Fırını grill konumunda ısıtın. Köy ekmeklerini zeytinyağlayıp tek taraflı kızartın. Sardalayaları derisi alta gelecek şekilde yağsız tavada pişirin, tuzlayıp biberleyin. Servis tabağına balzamik sirkeyi koyun. Kızarmış ekmeği yerleştirin, üzerine zeytin ezmesini ardından biberli sosu ve sardalyaları ekleyin. Yanına rokaları koyup fesleğenli zeytinyağı ile tatlandırın.

 

KIRMIZI MEYVELİ PUNCH

Hem yapımı kolay hem lezzetli hem sepserin: Kırmızı renkli minik sezon meyvelerini (frenküzümü, ahududu, çilek, kiraz, vişne, yaban mersini gibi) beyaz rom, nar, elma ve cranberry suyuyla eşleştirelim. Aperitif saatlerine renk ve lezzet katalım.

6  kişilik malzeme: 20 cl. cranberry suyu, 50 cl. elma suyu, 20 cl. nar suyu, 40 cl. beyaz rom, 100 gr. yaban mersini, 100 gr. frenk üzümü, 100 gr. ahududu, bir kaç kaşık esmer şeker

Meyveleri dikkatlice temizleyin. Büyük bir kaba koyun, şekeri üzerine serpiştirip buzdolabında bekletin. Servis sırasında alkolü ekleyin, şekerini kontrol edin ve punch bardaklarında servis edin. Kaynakça: L’Atelier des Chefs