Kanada 40. yılında Münih katliamını anıyor

Kanada, Münih Olimpiyat Oyunlarında öldürülen İsrailli atletlerin 40. anma yıl dönümünde Londra Olimpiyat Oyunlarında bir dakikalık saygı duruşunu hedefleyen uluslararası kampanyaya destek verdiğini açıkladı

Dünya
9 Temmuz 2012 Pazartesi

Kanada Parlamentosu, Avam Kamarasında oy birliği ile 1972 Münih Olimpiyatlarında on bir İsrailli atletin ölümü ile sonuçlanan trajik terörist saldırıyı anma kararı aldı.

Tasarıyı sunan Liberal Parti Parlemento Üyesi Irwin Cotler “Dünya çapında sivil toplum kuruluşları ve politik liderler Londra Olimpiyatlarının açılış töreninde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının çağrısını yapıyorlar. Çok mutluyum ki Kanada Parlamentosu bu çağrıya oy birliği ile cevap veren ilk devlet olmuştur,” dedi.

National Post gazetesinin haberine göre, Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Baird “Bakan  Olimpiyat Komitesi Başkanı Jacques Rogge’ı bu hafta arayarak saldırının 40. yılını resmi olarak anmaya olan kuvvetli desteğini yineledi,” açıklamasını yaptı. Baird bu ay Rogge’a bunu takiben bir de Kanada’nın İsrail’in Londra’daki açılış töreninde bir dakikalık saygı duruşu isteğini “kuvvetle desteklediğini” belirten bir mektup yolladı.

Olimpiyat Komitesi geçen ay yaptığı ve açılış törenlerinde İsrailli atletleri anma olasılığının olmadığı belirttiği açıklama İsrailli politikacıları kızdırmıştı. Olimpiyat Sözcüsü “Komitenin düzenli olarak 1972 trajedisini andığını ve Londra’da bir kere daha anacağını ama açılış töreninde bir saygı duruşu olmayacağını” açıklamıştı.