Mısır’ın yeni Cumhurbaşkanı Mursi’den Filistinlilere destek sözü

Dünya
9 Temmuz 2012 Pazartesi

Mısır’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi göreve gelmesinin ardından verdiği ilk önemli demeçte İsrail’e dolaylı olarak olsa da güven tazeleyici mesaj gönderdi; aynı konuşmada Filistinlilerin meşru haklarını destekleyeceğine dair de söz verdi.

İslami görüşlü Mursi geçtiğimiz cumartesi günü verdiği demeçte üstü kapalı şekilde Mısır- İsrail barış anlaşmasını ima ederek, uluslararası anlaşmalara sadık kalacaklarını ve anlaşmaların şartlarına uymaya devam edeceklerini belirtti. 

Mursi, Arap dünyasının hür şekilde seçilen ilk İslami görüşlü cumhurbaşkanı olarak ‘yeni bir Mısır’ vaadinde bulundu. Mursi, monarşinin yaklaşık altmış sene önce yıkılmasının ardından Mısır’ın beşinci cumhurbaşkanı oldu. Mursi devlet televizyonunda canlı olarak yayınlanan törende cumhurbaşkanlığı yeminini ederken, “Daha iyi bir yarını, yeni bir Mısır’ı ve ikinci bir cumhuriyeti arzu ediyoruz,” dedi.

İsrail ve Mısır arasındaki ilişkiler, özellikle geçen yıl Mursi’nin selefi olan ve yirmi dokuz yıllık iktidarı boyunca İsrail Devletiyle yakın ilişkiler içinde olan Hüsnü Mübarek’in devrilmesinin ardından gergin bir hal almıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Devlet Başkanı Şimon Peres, Mısır’ın yeni Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye birer tebrik mektubu yollayarak, 1979’da İsrail ve Mısır arasında imzalanan barış anlaşmasının sürdürülmesinin önemini vurguladı.

‘Mısır Libya’dan Gazze’ye gitmekte olan silahlara el koydu’

Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklamada polis kuvvetlerinin Libya’dan Gazze’ye yasadışı yollarla nakledilmek istenen ağır silah ve cephaneliklerin Mısır sınırları içinde ele geçirildiğini duyurdu.

Basın toplantısında konuşan İbrahim, ele geçirilen silahlar arasında 138 roket ve yaklaşık yedi bin atımlık cephane olduğunu söyledi. İsrailli yetkililer de Mısır’ın batı sınırındaki komşusu olan Libya’nın geçen sene hem İsrail hem de Hamas yönetimindeki Gazze Şeridine sınırı olan Sina Yarımadasına yasadışı yollarla sokulan silahlar için ana kaynak olduğunu ifade etti.