İsrail FÖY için IMF’den bir milyar dolar istedi

Dünya
9 Temmuz 2012 Pazartesi

İsrail, Uluslararası Para Fonundan (IMF) Filistin Özerk Yönetiminin finansal çöküşünü engellemek için FÖY’e transfer etmek üzere bir milyar dolarlık köprü kredisi talep etti. Ancak talep IMF tarafından reddedildi.

Devlet statüsü olmayan FÖY kendi başına IMF’ten yardım isteyemiyor. Plana göre İsrail Filistinliler adına borcu alacak, FÖY İsrail’e borcu geri ödediğinde ise IMF’e geri ödeme yapacaktı. IMF devlet olmayan bir yönetim için bir devletin borç almasına ileride emsal oluşturmaması için izin vermedi.

Nisan ortasında FÖY Başbakanı Salam Fayyad ile İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer Washington’da yapılan IMF yıllık toplantısında bir araya gelmiş ve FÖY’ün finansal krizine çözüm bulmak amacıyla görüşmelerde bulunmuşlardı. Batı ülkelerinin Avrupa krizi nedeniyle finansal yardımı kesmesi, Arap ülkelerinin söz verdikleri fonları sağlamaması ve Filistinli bankaların hükümete daha fazla kredi açmaması nedeniyle zorda olan FÖY ekonomisi nedeniyle Fayyad, Fischer’den bir milyar dolarlık köprü kredi talebinde bulunmasını istemişti. İsrail Başbakanı Netanyahu’dan onay alan Fischer da geçtiğimiz günlerde bu yolda girişimde bulundu. IMF konuyla ilgili değerlendirme sonucunda talebi reddetti. 1990’ların sonunda IMF’de birlikte çalışırken tanışan Fischer ve Fayyad alternatif çözüm arayışına girdiler.