Solomon Operasyonunun Başbakanı Şamir artık yok

İsrail eski Başbakanı Şamir 96 yaşında Tel Aviv’de hayatını kaybetti

Dünya
9 Temmuz 2012 Pazartesi

Yitzhak Şamir İsrail’in başbakanı olarak 1983-1984 ve 1986-1992 seneleri arasında görev yapmıştı. Başbakanlığın yanı sıra meclis başkanlığı ve muhalefet liderliği görevlerini üstlenen Şamir İsrail gizli istihbarat servisi Mossad’ın da kurucularındandı. Şamir’in ikinci dönem başbakanlığında Körfez Savaşı çıkmıştı. İsrail Hükümeti ve askeri yetkililerin İsrail’in Irak’tan gelen Scud füzelerine misilleme yapması gerektiği baskılarına karşı koyarak, Washington’ın da umduğu gibi karşılık vermemişti.

Şamir 1973 Yom Kipur Savaşı sonrasında bazı Afrika ülkeleriyle diplomatik ilişkileri başlatmış ve 1979 barış anlaşması sonrası Mısır ile ilişkilerin normalleşme sürecini başarıyla yönetmişti. Şamir, 1991’de Etiyopya’da rejim değişikliği sebebiyle binlerce Etiyopyalı Yahudi’nin Solomon Operasyonu denilen harekatla hava yoluyla kurtarılması emrini vermişti. 48 saatten az süren harekatta 14.000 Yahudi İsrail uçaklarıyla ülkeye göç etmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefet lideri Şelly Yeçimoviç hayatını İsrail Devletine adayan Yitzhak Şamir’in ailesine taziyede bulundu. Netanyahu Şamir için, “Yitzhak Şamir İsrail Devletini kuran devlerin neslindendi. Yahudilerin kendi topraklarında özgür olarak yaşamaları için büyük mücadele verdi,” dedi. İsrail’in önde gelen liderlerinin hazır bulunduğu cenazede Şamir’in ardından övgüyle söz edildi. Şamir’in cenazesi daha sonra İsrail’in ‘kahraman liderlerinin’ yattığı Herzl Dağındaki mezarlığa defnedildi.