Polonya’da son trend İbranice öğrenmek

İbranice oldukça zor bir lisan olduğu halde Polonyalılar bu lisanı öğrenmeye merak saldılar. Etgar Keret’in öyküleri ile popüler müzisyen Aviv Geffen’in şarkıları eğitim aracı olarak kullanılıyor

Kültür
3 Temmuz 2012 Salı

Son yıllarda Polonya’nın farklı bölgelerindeki yüksek eğitim kuruluşlarında İbranice öğreten on üç fakülte kuruldu. Akademik alanın dışında, İbranice konuşma dilini öğreten özel okullar, Varşova Yahudi Cemaatinin düzenlediği lisan kursları var. Sağdan sola okunan harfler ve gırtlaktan telaffuz edilen sesler Polonyalıları ürkütmüyor. Polonya’nın İsrail Büyükelçisi Zvi Rav-Ner, yüzlerce Polonyalının İbraniceyi halen öğrenmekte olduğu, talebin de gün geçtikçe arttığı bilgisini veriyor.

Zvi Rav-Ner, “Bu beni çok mutlu ediyor. Öğrencilere İbraniceyi neden öğrendiklerini soruyor, ilginç yanıtlar alıyorum. Yahudi ve Yiddiş kültürünün Polonya tarihi ve kültürünün bir parçası olduğunu bu nedenle bu konuda bilgi sahibi olmak istediklerini söylediler,” demekte.

İsrail Elçiliği, ülkede sürdürülen İbranice kurslarına her türlü eğitim malzemesi sağlıyor, Polonya’da çalışabilecek lisan öğretmenleri sağlıyor.

Varşova’nın özel bir okulunda İbranice öğreten Anna Zaluska, İbraniceye merakın artmasının sebebini İsrail-Polonya arasındaki ekonomik ilişkilerin giderek gelişmesi olarak açıklamakta.

Polonya’da yükselmekte olan İbranice merakına rağmen, 1950’den beri Varşova Üniversitesinde bu lisanın eğitimi veriliyor. Etgar Keret ve Eshkol Nevo gibi çağdaş yazarların eserleri ile Aviv Geffen ile Hadag Nahash’ın müzikleri İbranice eğitimini daha çekici kılıyor.