İlahiler Nobel Barış Ödülü yolunda

Üç semavi dine mensup kişilerin seslendirdiği şarkı ve ilahilerle barış ve kardeşlik mesajları veren Antakya Medeniyetler Korosu, 2012 Nobel Barış Ödülüne resmen aday oldu.

Toplum
3 Temmuz 2012 Salı

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Valilik Toplantı Salonunda  ‘Antakya Medeniyetler Korosu Nobel Barış Ödülü Resmi Adaylık Başvurusu’ ile ilgili düzenlendiği basın toplantısında, Medeniyetler Korosunun yaklaşık altı yıl önce Hataylıların desteğiyle kurulduğunu ifade etti.

Üç semavi dine mensup, ‘öğretmen, öğrenci, kuyumcu, imam, rahip’ gibi farklı mesleklerden kişilerin yer aldığı koronun yurtiçinde ve dışında kısa sürede çok iyi bir noktaya geldiğini vurgulayan Lekesiz, koronun verdiği barış mesajına dünyanın çok ihtiyacı olduğunu vurguladı ve “İnsan sevgisi ve kardeşlik ekseni üzerine inşa edilmiş bir Anadolu toprağı olan Hatay, farklılıklarını bir zenginlik unsuruna dönüştürmeyi günlük hayatının bir parçası haline getirmiş. Yıllardır aidiyet, mensubiyet, dini ayrımı yapmadan iç içe olmayı varlığının anlamı gibi özümsemiş bir sevgi iklimi Hatay. Faklı dinlerden, kültürlerden, inançlardan olan vatandaşlarımızın bir araya gelerek kurdukları, ülkemizin hemen hemen tüm renklerini, tüm değerlerini büyük bir ahenk içinde yansıtan Medeniyetler Koromuz ise sadece ilimiz değil ülkemizin de yüz akı olmaya aday bir beraberliğin simgesi.

Barış, hoşgörü, sevgi, kardeşlik mesajı vermek üzere kurulan bu güzel korunun değerli mensupları bu duygularla birbirlerinin ilahilerini samimiyetle seslendiriyorlar. Birbirlerinin ilahilerini, ezgilerini, türkülerini seslendirecek kadar derin bir anlayışa, sevgiye ve hoşgörüye sahipler,” dedi.

Üç semavi dine mensup kişilerin yer aldığı, seslendirdiği şarkı ve ilahilerle tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajları veren Antakya Medeniyetler Korosunun 2012 Nobel Barış Ödülüne yaptığı başvurunun Norveç Nobel Enstitüsü tarafından kabul edildiğini vurgulayan Lekesiz, koronun bu ödüle resmi aday olduğunu belirtti.

Lekesiz, Medeniyetler Korosu’nun, tüm dünyada din, ırk, mezhep savaşlarının yaşandığı bir zamanda, farklılıkların oluşturduğu birlikteliğin aslında en büyük zenginlik olduğunu verdikleri konserlerle en güzel şekilde anlattığını ifade etti.

Koronun ‘2012 Nobel Barış Ödülü’ adaylık başvurusunu üstlenen Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder de barış, hoşgörü ve sevgi mesajları veren koronun adaylık yolunda görev üstlenmekten büyük gurur duyduğunu kaydetti.

Antakya Medeniyetler Korosu Dernek Başkanı Yılmaz Özfırat ise koroyu ilk günden bu yana destekleyen tüm kanaat ve cemaat önderlerine teşekkür etti.

Toplantıda, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Abdülkadir Teksöz, farklı dinlerin temsilcileri de Antakya Medeniyetler Korosunun Nobel Barış Ödülüne aday olmasının sevincini yaşadıklarını belirten konuşmalar yaptı.