Trakya Olaylarının 78. Yıl dönümü

21 Haziran Türkiye’de gün ışığının en uzun sürdüğü gün dışında, Türk Yahudilerinin en karanlık günlerinden birinin de yıldönümü.

Toplum
22 Haziran 2012 Cuma

1934 yılında 21 Haziran ile 4 Temmuz arasında Trakya’da devam eden şiddet olaylarında dükkanları yağma edilen, yaklaşık 15.000 Yahudi Türk vatandaşı doğup büyüdükleri toprakları terk etmek zorunda kalmıştı.

Olaydan sonra yapılan değişik spekülasyonlarda, Trakya Olaylarının, 1934 yılında Orhun ve Milli İnkilap dergilerinde sırası ile Nihal Atsız ve Cevat Rıfat Atilhan adlı sağcı yazarlar tarafından kaleme alınan yazılardan yöre halkının etkilenmesi sonucu çıktığı söylenmişti.

Tarihe Trakya olayları olarak geçen bu trajik hadiseden en çok etkilenen iller Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale idi.

Olaylar sonucu köy ve kasabalarını terk eden birçok Yahudi Türk vatandaşı, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere kaçarken birçoğu da ülkesini terk etmek zorunda kalmıştı.

Aslında olayların en büyük etkileyicisi dünyada o yıllarda hızla yükselen Nasyonel Sosyalizm ve Faşizmin Türkiye’yi de etkilemesi idi.

Bu yazıyı yazan Ben Sami Aker’in büyükbabası Sami Aker de bir gece içinde Kırklareli’ndeki evini, yağmalanan dükkânını üstündeki gömleği ve Babam Yüksel Aker’e hamile eşi ile terk etmek zorunda kalmıştı.