Gündemin kalbi FED ve G20

Piyasalar, FED’in ABD ekonomisindeki büyüme stratejilerinin tartışılacağı iki günlük toplantısına ve G20 zirvesine odaklandı

Ekonomi
22 Haziran 2012 Cuma

Yunanistan seçim sonuçlarının beklentileri karşılamış olsa da özellikle İspanya’da faizlerin yükselişe devam etmesiyle piyasalar hafta başında negatife döndü. İspanya’da 10 yıllık tahvil faizleri güne yüzde 6,82 - 6,84 aralığından başladıktan sonra analistlerin ‘sürdürülemez’ diye nitelendirdikleri yüzde 7 seviyesinin üzerine çıktı. Bir ara yüzde 7,2850’ye kadar yükselen faizlerin daha sonra 7,15 seviyelerinde dengelendiği görüldü.

Piyasaların açılıştan sonraki olumsuz havasına bir destek de yine Fitch’den geldi. Fitch, Hindistan’ın notunu düşürmese de (BBB) not görünümünü ‘durağan’dan ‘negatif’e düşürürken, Portekiz’in dört bankasının da notunu düşürdü.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin yaptığı Yunanistan’ın memorandum şartlarında iyileştirmeye gidilebileceği açıklamaları ile toparlanmaya çalışan piyasalarda bu etkinin de sınırlı kaldığı görüldü. Nitekim akşam Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından Yunanistan’ın kurtarma şartlarında herhangi bir değişikliğe, süre uzatımına gidilmemesini savunarak kendi dışişleri bakanının açıklamalarına karşı çıkmış oldu.