Piyasalar rahatladı, dolar 1.80 TL sınırında

Yunanistan seçimlerinin ardından piyasaların beklediği sonucun çıkmasıyla Euro/dolar paritesi 1.27´nin üzerine çıkarken, içeride de dolar, TL karşısında değer kaybetti. Dolar, 1.80 seviyesine gelirken, borsalarda da yükselişler yaşanıyor.

Ekonomi
22 Haziran 2012 Cuma

Son on beş gündür Yunanistan'da yapılacak seçim sonuçlarına odaklanan piyasaların istediği sonuçlar geldi. Geçen haftanın ikinci yarısında piyasaların fiyatladığı ‘AB ve memorandum yanlısı Yeni Demokrasi Partisi birinci parti olarak çıkarak koalisyonla da olsa hükümet kurabilecek’ senaryosu sandıktan çıktıktan sonra Euro/dolar paritesi 1.27 seviyesinin üzerine çıktı.

Piyasalarda risk iştahının artması dolara olan ilgiyi azaltırken, TL de değer kazandı.

Bankalar arası piyasada 1.8012'ye kadar gerileyen dolar 15 Mayıs'tan bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1.8025'ten alıcı buluyor. Dolar geçtiğimiz haftayı 1.8114 seviyesinden kapatmıştı.

BORSALAR ARTIDA

Sonuçlar hisse senedi piyasalarında alımla karşılandı. Asya borsalarında yüzde 2'ye varan yükselişler görülürken, İMKB 100 Endeksi haftaya yüzde 0.74 oranında yükselişle başladı. Endeks önceki kapanışa göre 429 puanlık yükselişle 58.897 puandan başladı.

Uzmanlar yaptıkları değerlendirmelerde seçim sonuçlarının ilk etkilerinin pozitif olduğunu, borsada da alıcılı bir seyir beklediklerini belirttiler.  Bunun yanı sıra, Avrupa'da Yunanistan seçiminin sonuçları piyasaların beklentileri doğrultusunda gerçekleşmesiyle vadeli piyasalar artıda görünüyor. Seçim sonuçlarının beklentileri karşılaması Asya piyasalarının da günü yükselerek kapatmasını sağladı.