Holokost inkârcısı Fransız yaşamını yitirdi

98 yaşında hayata veda eden komünist Roger Garaudy, İkinci Dünya Savaşında Nazilerin Yahudileri yok etmek için gaz odalarını kurduğu gerçeğini inkâr eden bir entelektüeldi

Kültür
22 Haziran 2012 Cuma

Roger Garaudy, 1996’da yazdığı Türkçe’ye ‘İsrail Mitler ve Terör’ adıyla çevrilen ‘The Founding Myths of Israel Politics’ kitabında, İkinci Dünya Savaşında Yahudilere karşı soykırım yapılmadığını, gaz odalarının varlığının şüpheli olduğunu ve bütün Yahudi soykırımının abartıldığını ileri sürerek olay yaratmıştı.

14 Haziran günü Paris yakınlarındaki Chennevieres’deki evinde yaşamını yitiren Garaudy, Holokost’u inkâr etme suçuyla 1998’de hapse mahkûm edilmiş, cezası 18 bin dolarlık para cezasını çevrilmişti. Bu gelişmeler nedeniyle Garaudy, başta Fransa’da olmak üzere, Avrupa ve ABD’de tartışılan filozof oldu, Batı medyası Garaudy’i görmezden gelmeye başladı.

Katolik bir aileye doğmuş olan düşünür, önce Protestanlık mezhebini seçmiş, daha sonra yeniden Katolik kilisesine dönmüş, ardından da İslamiyet’i tercih etmişti.

1913 doğumlu Roger Garaudy, Fransız Komünist Partisinde üst düzeyde görevlere kadar yükselmiş, Fransa’nın ünlü düşünürlerinden biri olarak görülmüştü. Sovyet Bilimler Akademisinde bilim doktorası unvanına sahip Garaudy, Charles de Gaulle, Stalin, Castro, Picasso, Aragon ve Sartre gibi ünlü kişilerle ilişkideydi. Garaudy İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransız direniş hareketine katılmış, daha sonra çoğunluğu siyaset felsefesi ve Marksizm hakkında 50’yi aşkın kitap yazmıştı.

Roger Garaudy, Sovyetler Birliği’nin Çekoslovakya’yı işgalini eleştirdiği için 1970 yılında Fransız Komünist Partisinden atılmıştı. Müslüman olan ünlü isimleri bağrına basan İslam âlemi, Batı’nın dışladığı Garaudy’yi de bağrına bastı. İran parlamentosu Garaudy’ye  destek oldu. 1999’da Ürdün’den ‘20. yüzyılın en önemli uluslararası kültür insanı’ unvanını aldı. Suriye, Garaudy’yi ‘Batının en büyük çağdaş felsefecisi’ ilan etti. Libya’nın eski lideri Muammer Kaddafi, Garaudy’yi Platon ve Aristo’dan sonraki en büyük filozof olarak kabul etti. 1986’da ‘Kral Faysal Uluslararası İslama Hizmet Ödülü’nü kazananlardan biri Roger Garaudy oldu. 2006’da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Garaudy için “Büyük Fransız filozofu” yorumunu yaptı.

Roger Garaudy’nin ölüm haberi, ilk kez Fransız siyasetinin aşırı sağ partisi Equality and Reconciliation’ın web sitesinde yayımlandı. Medyada yer alan haberlerde de ‘Büyük inkârcı’ sıfatının ön plana çıkarılması dikkat çekti.

Bir zamanların saygın  akademisyeni Garaudy 1996’dan itibaren revizyonist teorileri benimsemiş, yaşamının o döneminden itibaren marjinal siyasi partilerin safında yer almıştı.

Garaudy ölünce vasiyetini hayata geçirmek isteyen Filistinli eşi ve çocukları, cesedinin yakılmasını ve küllerinin Akdeniz’e savrulmasını talep etti. Bu, Fransa ’da Garaudy ailesiyle yakın ilişkide olan Müslüman toplumda adeta şok etkisi yarattı. Garaudy’nin Müslüman gibi defnedilmesi için ailenin ikna edilmesi istendi. Ancak aile vasiyetin gerçekleştirilmesinde kararlılığını korudu. Aile onları ikna etmeye çalışan ilgililere, “18 Haziran günü Paris yakınlarında yaşadıkları kasabada düzenlenecek törenden sonra cenazesi yakılacak ve külleri Marsilya’da denize dökülecek” bilgisini iletti.