Liderler ´yarınlarla yüzleşmek´ için toplandı

Kudüs’te, 19-21 Haziran tarihleri arasında dördüncüsü gerçekleşen Başkanlık Konferansının bu yılki teması ‘Yarınlarla Yüzleşmek’. Konferansın açılışını İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres yaptı

Şalom
22 Haziran 2012 Cuma

İvo Molinas/ Kudüs'

 

İyi bir geleceğe doğru adımlar

Değişimin hızla yaşandığı dünyada gelişmeleri öngörmek, bilim ve teknoloji alanındaki yeniliklerin yaşamlardaki etkilerini saptamak gibi konuların yanı sıra ekonomik kriz, Arap Baharı ve Ortadoğu’daki gelişmeler ile İsrail ve Yahudilere etkileri tartışılan başlıklar arasında yer aldı.

Kimler katıldı?

Toplam dört bin katılımcı ve 200 konuşmacının yer aldığı konferansta ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, İngiltere eski Başbakanı Tony Blair gibi liderler, Cisco Systems Yönetim Kurulu Başkanı John Chambers, Google Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt gibi iş adamları dikkat çekti.  Kissinger, İsrail’in en büyük ödülü olan Devlet Şeref Madalyası ile onurlandırıldı.

Peres'den dostluk mesajı

“Belirsizliği ve karmaşayı yaşadığımız bu zaman diliminde, yolumuzu tek ve doğru olan bir pusulaya göre çizmeliyiz. İnsanlık olarak, Yahudiler ve İsrailliler olarak, değerlerle yüklü daha iyi bir geleceğe yönelmeliyiz. Yahudi olmak tüm insanlarla dost olmaktır.”

 

Blair İran’ı eleştirdi

İran ve Ortadoğu’daki gelişmelere değinen Blair ise, “İran yalnızca İsrail’in sorunu olmamalı, hepimiz nükleer silaha karşı olmalıyız. Demokrasi sadece bir oy sandığı değil, bir anlayış tarzıdır. Demokrasi yalnız basın özgürlüğü değil, aynı zamanda din özgürlüğüdür. Barış için güvenli bir İsrail Devleti ve bağımsız bir ‘Filistin Devleti’ gerekir. Herşeye rağmen yarından umutluyum,” dedi.