Aşağı sinyaller devam ediyor

Geçtiğimiz hafta sonu, 1.2562 seviyesinden açılan Euro/Dolar paritesi, bir gün öncesinden gelen günlük aşağı sinyalinin etkisiyle 1.2575 seviyesinden 1.2436 seviyesine kadar gevşemişti.

Ekonomi
18 Haziran 2012 Pazartesi

Orta vade yukarı sinyalleri devam eden parite 1.23 seviyelerinden beri süren bir yukarı trend içerisinde hareket ediyor. Hatırlanacağı üzere, orta vade yukarı sinyalleri gelmeye başladığında şu an sebebi net olarak bilinmese de uygun bir şekilde açıklamaların yapılacağı piyasalar tarafından belirtilmişti. Gelen yukarı hareketle beraber durum ortaya çıkmaya başladı. Önce İspanya’nın notu hızla düşürüldü ve daha nefes almadan AB Maliye Bakanları telekonferans toplantısıyla İspanya bankalarına destek kararı çıkarıverdi.

Uygulama görülünce her şey değişiverdi. Euro/Dolar paritesi de yukarı hareketini hızlandırdı. Risk iştahı henüz çok güçlü değil çünkü sırada Yunanistan seçimleri gündemde. Hafta başında Euro- Dolar paritesi 1.2668-1.2497 bandında hareket etti ve yukarı sinyalleri devam ediyor. 1.2673 direnci kritik bir seviye olmasına karşın bu seviye denendi. Bir aksilik olmazsa önümüzdeki günlerde tekrar deneme ihtimali yüksek.

Dolar/TL grafiğine baktığımızda; geçtiğimiz hafta sonu beklenen tepki çıkışı gerçekleşti ve 1.8274 seviyesinden başlayan Dolar /TL paritesi 1.8405 seviyesine kadar yükseldi. Daha sonra gelen satışlarla 1.8221 seviyesine kadar düştü. Orta vadeli aşağı sinyaller, devam ediyor. Hafta başında gevşeme devam ederek 1.8079 seviyesine kadar düştü. 1.80 seviyeleri son derece önemli seviyeler. Bu seviyelerde destek bulma ihtimali bulunuyor. Ancak aşağı trend devam ettiği için 1.80 seviyesini deneme ihtimali devam ediyor.

Cari açıkta son on bir ayın en iyi verisi geldiğinden TL’nin güçlenmesine katkı sağladığı görülüyor.

Euro/TL grafiğine baktığımızda; geçtiğimiz hafta sonu 2.2753-2.2964 bandında hareket etmiş, hafta başı itibariyle ise 2.2809-2.3011 bandında hareket etmişti. Orta vade aşağı sinyalleri devam ederken riski düşük bölgeye de bir hayli yaklaşmış durumda. Bu durumda satmak riskli bir iş. Trendin yukarı dönebilmesi için 2.3160 seviyesini görmesi gerekiyor.

Hem USD, hem de Euro’ya karşı değer kazanan TL’ye, düşen cari açık verisi yaramış görünüyor. Yurt dışında da Çin’den gelen olumlu ihracat verisi ile AB’nin İspanya bankaları sorununa somut çözüm adımı atması risk iştahını biraz arttırdı.

Uzmanların önerileri:1.2560 seviyelerinden €/$ alarak çıkışları değerlendirmek mantıklı görünüyor.