Bebek odalarının yeni hediyesi: DIAPER CAKES

Yeni doğan bir bebeğe hediye götürmeniz gerektiğinde ne alacağınıza karar veremediğiniz zamanlar oluyor mu? Delya Franco bu sorunu ortadan kaldırıyor. Delya’nın yaratıcılığı ile hem kullanışlı ve faydalı, hem de dekoratif hediyeler ortaya çıkıyor.

Yaşam
18 Haziran 2012 Pazartesi

Delya, seni biraz tanıyabilir miyiz?

1983 yılında doğdum. Bilgi Üniversitesi reklam bölümü mezunuyum. Okurken hep aklım kişiye özel şeyler, üzerinde isimleri olan tasarımlar yaratmaktaydı. Reklam bölümünde metin yazarlığı olsun, görsel olsun hep kreatif taraftaydım. Okul bittikten sonra bir reklam şirketinde yedi sene çalıştım. Bu işe ise hobi olarak başladım; öncelikle eşe dosta yaparak… Sonra profesyonel olalım diye düşündüm ve birkaç site ile görüştüm; ürünlerimi oralara verdim.

Diaper Cakes fikri nasıl doğdu?

Diaper cakes fikri aslında kızım Nil’in doğumu ile ortaya çıktı diyebilirim. Hastaneye getirilen, getirilmesine izin verilen hediyeleri görünce ‘neden daha farklı, yaratıcı şeyler olamıyor?’ diye düşünmeye başladım. Yakınlarım ile “şu gelse daha iyi olurdu, daha yararlı olurdu” diye aramızda konuşuyorduk. Hastaneye bir sürü çiçek geldi; daha göremeden, bazıları hastaneden çıkmadan solup gitti. Gelen çikolatalar ve tatlılar sıcak nedeniyle bozulmaya başladı. Birkaç tane diapers cakes tarzı hediye geldi derneklerden ama onlar küçük, soluk renklerde ve sembolik şeylerdi.

Eşimin kız kardeşinin doğum zamanı gelince bu kadar yakın birisi olarak çiçek ya da tatlı götürmek istemedim. Kendim bir şeyler yapmak istedim. Gerçi Amerika’da bu tarz hediyeler çok yapılıyor; ben de merak ettim ve araştırdım. Bazı fikirler edinerek kendim de ekleyerek yarattığım hediyeyi eşimin kız kardeşi Lisya’nın doğumuna götürdüm. Ona çok büyük bir şey yaptım ve güzel tepkiler aldım. Her gelen sormuş; “Bunu kim yaptı, nereden alınmış, kart var mı?” diye. Tabii o zaman ben evde amatörce yaptım; kartım da yoktu. Ardından Lisya’nın arkadaşları ile başladı, orada görenler aradı “bize de yapar mısın?” diye… Bu şekilde isteyen kişiler çoğaldı.

Diaper Cake’lerin yapım aşaması nasıl oluyor?

Yapım aşaması talebe göre başlıyor. Kişinin hayali nedir, hangi renkleri arzu ediyor, istediği belirli bir tema var mı? Malzemeler seçiliyor, alınıyor… Kurdeleler, boncuklar, ayılar, havlular, balonlar vs. Hastane odasında da bir konsept oluyor, ona göre de sipariş veriyorlar. İstekleri doğrultusunda da malzeme bulmam gerekebiliyor. Olay tek tek bebek alt bezlerinin renkli kağıtlarla sarılması ile başlıyor, kurdeleniyor, biraraya getiriliyor. Kat kat düğün pastası gibi düzenleniyor. Bu katlar ücreti belirliyor. Bazen “biz şu renklerde istiyoruz; kız, erkek, ikiz için istiyoruz” diyorlar. Bazıları “şu fiyat aralığında olsun lütfen, size bırakıyoruz” diye belirtiyor. Kısacası taleplere göre şekillendiriyorum.

Tasarımları yaparken nelerden ilham alıyorsun?

İnternet üzerinde araştırma yapıyorum, yenilikleri takip ediyorum. Olan temaya uygun neler bulabilirim diye araştırıyorum. Bir deseni öncelikle bilgisayarda tasarlıyoruz ve baskı alıyoruz ya da ozalitçide bastırıyoruz. Malzemeleri de biz oluşturuyoruz bazen. Tabii ki internet üzerinden yurtdışından getirdiğim hazır bebek temalı ürünler de var. Genellikle marka ürünleri kullanmaya çalışıyoruz, özellikler oyuncak ve kıyafetlerde bebek sağlığına uygun olması gerekiyor. Paketleri hemen açmıyorlar, dekoratif olarak bebek odasında bir süre saklanıyor. Oyuncaklar uzun süre içinde bekliyor. Alt bezlerinin de sonra kullanılabilir olması lazım, paket açılınca çöpe atılacak bir durum olmaması gerekiyor.

Genelde altlarını sepetlerden yapıyoruz, böylece banyo malzemelerini, kremlerini ya da oyuncaklarını koyabiliyorlar.

Kız ve erkek çocukları için en çok hangi tasarım ve temalar tercih ediliyor?

Kızlarda çarpıcı, parlak renkler tercih ediliyor. Yüzde 90 fuşya rengi isteniyor. Toz pembe, açık yeşil pek seçilmiyor, zaten bezler beyaz olduğu için pastel renkler sönük kalıyor. Prenses peri teması, yıldızlar en çok tercih edilenler. Yine kız bebekler için makyajlı kız balıklar, ayılar da kullanıyoruz. Erkeklerde ise genelde lacivert ve mavi, denizci teması ve arabalar ön planda. Tabii bunları kişiselleştirmek de mümkün; balıkların ağzından çıkan baloncuklara veya arabaların camına bebeğin ismini yazmak, hastanelerin web-bebek sayfasından bebeğin resmini bulup küçük çerçevelerin içine koymak gibi... Bunlar aileler için şaşırtıcı sürprizler oluyor.

Yapımda ne gibi malzemeler kullanıyorsun?

Değişik sepetler, kuş yuvası şeklinde, hasır sepetler, strafordan yapılmış ayaklar stand gibi oluyor. Renkli ve çeşitli malzemelerden kurdeleler, kumaşlar, tekrar kullanılabilir stickerler, oyuncaklar, bebek sabunları, havlular ve losyonlar… Genelde oyuncağı tercih ediyorum. Losyon ve şampuan gibi ürünlerde herkesin isteği farklı olduğundan pek tercih etmiyorum. Ve maalesef bu ürünlerin küçük boyları olmadığından paketleri ağırlaştırıyor ve taşıması biraz zor oluyor. Yeni yeni yapmaya başladığımız çorap cupcakes kutuları var. Hem taşıması, hem ulaştırması daha kolay, özellikle şehir dışına yollamak istendiğinde kargoya da vermek mümkün. Üstü pencereli dekoratif çizgili, noktalı kutuların içine renkli cupcake kağıtları ve çorapları yerleştiriyoruz. Kurdelelerle, bebek çıngırakları ve oyuncakları ile süslüyoruz.

Bu çalışmalarında sana yardımcı olan kimse var mı?

Çalışmalarımı evden yürütüyorum ve en büyük yardımı, desteği babamdan görüyorum. Birlikte malzeme seçimi yapıp alıyoruz, diaper cakes tasarlıyoruz. İşimi kolaylaştırıyor. Yeni yeni hiç tanımadığımız kişilerden talepler gelmeye başladı, birkaç sitede ve bloglarda bizden bahsedildi.  ”diapercakesbydelya.blogspot.com“ adı altında blogum var; oradan bana ulaşabilir, tasarımlardan örnekler görebilirsiniz.

 

Esin Natan