Fransa demir yolları Holokost’u hatırlıyor

SNCF Fransız Demir Yolları ve İsrail deki Yad Vaşem Müzesi Holokost’un karanlık yıllarında Fransa’dan trenlerle sınır dışı edilerek Doğu Avrupa’da katledilen yüz binlerce Fransız Yahudisinin hikâyesini yeniden hatırlıyor.

Dünya
15 Haziran 2012 Cuma

Yad Vaşem Müzesinin Müdürü Avner Shalev yaptığı açıklamada, Fransız Demir Yolları ile yapılan ortak çalışmanın amacının bugünkü nesillere 2. Dünya Savaşında Fransız Yahudilerinin sınır dışı edilmesi sırasında yaşanan olayları dokümanları ile birlikte anlatmak olduğunu belirtti.

 

Shalev sözlerine şöyle devam etti, “SNCF bize savaş yıllarında yaklaşık 80 ayrı seferle demir yolu ile sınır dışı edilerek ölüm kamplarında yok olan Fransız Yahudilerinin şahsi hatıralarını ve resmi dokümanları sağlayacak.

Hatıralar ve dokümanlar bir yandan bugünün ve yarının nesillerine böylesine büyük bir katliamın başkalarının yardımı olmadan asla gerçekleşemeyeceğini anlatırken, bir yandan da Holokost’un bir daha olmaması için genç beyinleri eğitecek.

 

Yad Vaşem’in ve SNCF’nin Fransanın bu en karanlık çağı ile ilgili araştırmasının en çok dikkat çekmek istediği diğer bir konu ise, demir yollarının katliamın boyutunun büyümesindeki önemi.

 

SNCF Başkanı Guillaume Pepy  geçen sene yaptığı açıklamada  Fransız Demir Yolları’nın 2. Dünya Savaşında Nazilerin Yahudilere yaptığı katliama alet olduğunu kabul etmişti.

 

1942 ile 1944 yılları arasında Fransız trenleri ile 76.000 Yahudi ölüm kamplarına taşınmıştı.

 

Savaş yıllarında Nazilerin dünyanın gözünden saklamaya çalıştığı bu katliamın bilgileri batılı istihbarat kuruluşlarına ulaşmasına rağmen, Nazi ölüm makinesinin bu en büyük lojistik desteğinin müttefiklerin hava gücüne hedef olmayışının sebebi bugün bile gizemini koruyor.