Entelektüel bilgi düzeyiniz hangi seviyede?

Günümüzde hem kendinizin hem de çocuklarınızın entelektüel bilgi düzeyi pek çok konuda önem kazandı. Peki, nedir entelektüel bilgi düzeyi?

Gençlik - Eğitim
8 Haziran 2012 Cuma

Günümüzde hem kendinizin hem de çocuklarınızın entelektüel bilgi düzeyi pek çok konuda önem kazandı. Peki, nedir entelektüel bilgi düzeyi? Bireyin farklı pek çok konuda ev ödevi, performans görevi veya proje hazırlığı gibi bir zorunluluk olmadan, keyifle ve merakla edindiği bilgiler, işte bunlardır entelektüel bilgi.

Örneğin, TV’de Kış Olimpiyatları ile ilgili bir spor haberini izlerken kaç anne baba çocuğuna “Kış sporları nelerdir? Sen hangi kış sporlarını yapmayı istersin? Olimpiyat ne demek? Olimpiyat ambleminde yer alan beş halka neyi temsil eder?” vb. sorular sorarak onda ilgi ve merak uyandıyor.

Şimdi bu yazıyı okuyan pek çok kişinin “Benim bunun için zamanım var mı ki?” diye sorduğunu duyar gibiyim. Zaman çocuğunuz için yok, kendiniz için yoksa lütfen durup bir düşünün. Zamanınızı kim/ler için harcıyorsunuz!

Çocuklarımız sözde en değerli varlıklarımız, ama onlar için zamanımız yok! Bir çocuğun eğitimini sadece okula ve öğretmene bırakırsanız yanılırsınız. Evet, okulda ve derslerde çok şey öğrenecektir ama bunu bir zorunluluk olarak yaptığı için de biten sınavlarla hafızasının hiç kullanmayacağı alanlarına bu bilgileri atacak, böylece öğrendiğinden çok daha kısa sürede unutacaktır.

Bilgiyi kalıcı kılan onu ne kadar öğrenmek istediğimiz ve ne kadar kullandığımızdır.

Çocuklarınızla düzenli haber programı izleyerek, yaş düzeyine uygun yorumlar yapmasını sağlamanız, düzenli gazete okuma alışkanlığı kazandırmak için her akşam size gazeteden kendi seçtiği bir bilim, bir sanat ve bir spor haberini yüksek sesle okumasını istemeniz, o günkü derslerinin nasıl geçtiğini, kendi performansı konusunda ne düşündüğünü sormanız göreceksiniz büyük fark yaratacaktır…

Böylece iletişim becerisi yüksek, eleştirel düşünebilen, özgüvenli, yaratıcı bireyler yetiştirebilirsiniz.

Kaliteli zaman geçirmek, işte işin özü bu…

 

Emine Kandemir

Ulus Özel Musevi İlköğretimi Müdürü