George Soros: Almanların desteği olmadan hiçbir şey yapılamaz

Ünlü yatırımcı George Soros, Avrupa’nın borç krizine çözüm bulmak için Almanya’nın desteğini almanın tek çare olduğunu söyledi

Ekonomi
8 Haziran 2012 Cuma

Ünlü yatırımcı bununla birlikte Avrupa’nın önünde üç ay gibi bir zamanı olduğunu, daha sonra piyasaların çözüm bulamayan ülkeleri cezalandırmaya başlayacağını da ifade etti.

Soros, aynı zamanda Euronun dağılmayacağını söyledi. İtalya’da düzenlenen bir ekonomi forumunda konuşan Soros, Avrupa’daki sorunun temelde Euronun mali birlik değil para birliği olmasından kaynaklandığını belirtti.

Soros, borç krizine çözüm için Avrupa mevduat sigortasının, kıtanın çevre ekonomilerinde halihazırda görülen mevduat çıkışlarının önüne geçmesi gerektiğini ifade etti. Ünlü yatırımcı ek olarak, Avrupalı bankaların Avrupa İstikrar Mekanizmasından doğrudan finansman almalarının önünün açılması gerektiğinin de altını çizdi.

Avrupa İstikrar Mekanizması ya da Avrupa Kurtarma Fonu (ESFS), şu aşamada borçlarını ödeyemeyen ülkelere mali destek sağlamak amacıyla kullanılıyor.

Soros bütün bunlara ek olarak, bu işlemlerin euro bölgesinde sağlam bir işbirliği içinde yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Ünlü yatırımcı, “Büyük borç sorunuyla boğuşan ülkeler, finansman maliyetlerini azaltmak zorunda. Bunu yapmanın farklı yolları var ama hepsini gerçekleştirmek için Almanya’nın desteğinin alınması lazım” dedi ve asıl başarılması gereken şeyin Almanları bu konuda ikna etmek olduğunu da söyledi.  Soros, “Almanlar’dan destek almadan borç krizine çözüm bulunamaz” dedi.

Kaynak: Hürriyet