Savaş suçlusu Nazi Faber 90 yaşında Almanya’da öldü

Eski SS üyesi Faber, idam edilmeyi beklerken Hollanda’da bulunduğu hapishaneden kaçtı ve sonrasında yıllarca özgür yaşadı

Dünya
8 Haziran 2012 Cuma

Yirmi iki Yahudi’nin ölümünden sorumlu savaş suçlusu Nazi Klaas Faber, Hollanda’da  idam cezasına çarptırılmış ancak 1952’de firar ederek Almanya’ya kaçmıştı. Faber, 90 yaşında Bavyera-İngolstadt’da hayatını kaybetti.

Faber yıllarca İngolstadt’da yaşamış ve ömür boyu hapis cezasına çevrilen suçunun cezasını çekmesi için iadesini isteyen Hollandalı yetkililerin girişimleri defalarca sonuçsuz kalmıştı.

Klaas Faber,  Nazi SS Silver Fir birliğinin üyesiydi. Hollanda’da 1947’de ölüme mahkum edildi ve idamını beklerken Almanya’ya kaçmayı başardı.    Almanya mahkemeleri 1957’de Faber’e yöneltilen suçların tamamını delil yetersizliğinden geri çekti. Hollanda’nın  Faber’in tekrar tutuklanması ve iade edilmesi isteğine karşı Bavyera otoriteleri ciddi bir direniş gösterdi. Faber aslen Hollandalıydı fakat tüm Nazi SS üyeleri gibi  otomatikman Alman vatandaşlığına geçmişti. Faber, Almanya’nın Hollanda’yı işgali sırasında birliğindeki Alman karşıtı olan Hollandalıların ölümünden de sorumluydu.

Faber, Simon Wiesenthal’in Nazi savaş suçluları listesindeki en çok aranan ikinci adamdı. 2005 yılında ölen Holokost kurtulanı Simon Wiesenthal hayatını Holokost’da işlenen suçların belgelendirilmesine ve bazıları hâlâ kaçak olan failleri yakalamaya adamıştı. Viyana’da Yahudi Dokümantasyon Merkezi başkanlığını yürütmüş Wiesental, çeşitli ülkelerin de yardımıyla Adolf Eichmann dahil olmak üzere 1.100 Nazi suçlusunu gizlendiği yerden çıkarmıştı.