Obama Beyaz Saray’da Özgürlük Madalyalarını dağıttı

ABD Başkanı’nın dağıttığı madalyaların sahipleri arasında, İsrail Devlet Başkanı Peres başta olmak üzere Yahudi toplumunun önde gelen isimleri bulunuyor

Dünya
8 Haziran 2012 Cuma

ABD’de verilen en yüksek sivil nişan olan Özgürlük Madalyası, ABD’nin ulusal güvenliğine, dünya barışı ve kültürüne, önemli kamusal ve özel girişimlere katkıda bulunanlara takdim ediliyor. 2012 ödüllerinin biri ABD Başkanı Obama’nın büyük hayranı olduğunu söylediği Yahudi müzisyen Bob Dylan’a gitti. Dylan için, ‘Amerikan müzik tarihinin devi’ ifadesini kullanan Obama, bir sonraki ödülü ABD dışişleri bakanlığı görevini yürütmüş ilk kadın olan Madeleine Albright’a verdi. Obama, Albright’ın broşlara olan düşkünlüğüne atıfta bulunarak “Genelde konuşmaları o götürür ve bazen de onun yerine takıları konuşur. Saddam Hüseyin’in ona yılan demesinin ardından Bağdat ziyaretinde yılan şeklinde bir broş takmıştı ve Miloseviç ona keçi gibi kadın dediğinde ise broş koleksiyonuna bir yenisi eklenmişti,”dedi. Obama Albright hakkında, “Kendisi de Çekoslavakya’dan göç etmiş bir Holokost kurtulanının torunu olan Albright, bir keresinde bir Etiyopyalının kendisine yaklaşarak, ‘Sadece Amerika’da bir mülteci ABD Dışişleri Bakanı ile konuşabilir’ lafına karşılık ‘Sadece Amerika’da bir mülteci ABD Dışişleri Bakanı olabilir,’cevabını vererek işine emsalsiz bir perspektif katmıştır,” diyerek ödülü sundu.

Obama’nın dili sürçtü

Obama daha sonra 2000 yılında hayatını kaybetmiş, İkinci Dünya Savaşı kahramanı Polonyalı Katolik Jan Karski’yi onurlandırdı. Obama, Karski’yi takdimi sırasında, “Direniş savaşçıları Karski’ye Yahudilerin kitlesel bir şekilde öldürülmekte olduğunu söylemiş ve yaşananları kendi gözleriyle görmesi için kendisini Varşova Gettosu ve bir Polonya ölüm kampına sokmuştu. Karski böylece Yahudi soykırımıyla ilgili ilk bilgiyi verenlerden ve dünyaya harekete geçme çağrısında bulunanlardan biri olmuştu” diye konuştu.

Obama’nın ‘Polonya ölüm kampı’ ifadesi üzerine hemen tepkilerini ortaya koyan Polonyalılar, Obama’nın, konuşmasında ‘Polonya ölüm kampı’ yerine, ‘Nazi işgali altında olan Polonya’daki Alman ölüm kampı’ ifadesini kullanması gerektiğini belirtti. Bu gelişme üzerine Beyaz Saray’dan gelen açıklamada Obama’nın dilinin sürçtüğü belirtildi.

Peres’e madalya

Özgürlük Madalyalarından biri de törende bulunamayan İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’e gitti. Şimon Peres’e madalyası 13 Haziran’da, Beyaz Saray’da onuruna verilecek olan akşam yemeğinde verilecek. Obama’nın ev sahipliği yapacağı organizasyonda Jimmy Carter, George Bush Senior, George W. Bush, Bill Clinton gibi eski ABD başkanları, eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger’ın yanı sıra Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Hollywood yıldızlarından Barbra Streisand, film yönetmeni Steven Spielberg ve önemli iş adamları bulunacak.

Yahudi Amerikan Mirası’ ayı

Her yıl mayıs ayının Yahudi Amerikan Mirası ayı olarak kutlanması çapında geçen hafta Obama, 400 kadar Yahudi lider ve kongre üyelerinin katıldığı bir kabul töreni düzenledi. Bu törenden bir gün önce ise Obama ve kendisi de Yahudi olan Beyaz Saray Genel Sekreteri Jack Lew 20 kadar Yahudi muhafazakar cemaat başkanı ile bir araya gelerek, onlara ülkenin ekonomisini yeniden kalkındırmaya yönelik çabaları için teşekkür etti. İsrail Devletinin güvenliği için sonsuz desteğini yineleyen ABD Başkanı, Yahudilik hakkında bugüne kadarki başkanlardan çok daha fazla bilgiye sahip olduğunu söyledi. Hahamlar Birliği Başkanı Haham Julie Schonfeld, Obama ile yapılan görüşmenin seçim öncesi oy toplama kaygısıyla yapılmış değil, gayet içten ve samimi geçtiğini belirterek, Obama’nın kendilerinden Yahudiliğin önde gelen değerlerinden tikkun olam’ı* daima sürdürmelerini istediğini belirtti. (* insanlığı sayma, sevme ve koruma, dünyayı iyileştirme yolunda üstüne düşeni yapma sorumluluğu)