İsviçreli Migros Yahudi yerleşim merkezlerinden gelen ürünleri etiketliyor

İsviçreli süpermarket zinciri Migros, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim merkezlerinde ve Doğu Kudüs’te üretilen ürünlerinin menşeini etiketlerde belirteceğini duyurdu

Dünya
8 Haziran 2012 Cuma

İsviçre Hükümetinin ve BM’nin, yerleşim merkezlerini yasal olarak kabul etmediğini belirten Migros, müşterilerine daha fazla şeffaflık sunmak için Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim merkezlerinde ve Doğu Kudüs’te üretilen ürünlerinin menşeini etiketleyeceğini duyurdu.

Şirket sözcüsü Monika Weibel, yaptığı açıklamada Migros olarak, herhangi bir boykotu desteklemediklerini, ancak müşterilerin hangi ürünleri satın almayı tercih edeceğine, kendilerinin karar vermelerini istediklerini söyledi.

Geçtiğimiz haftalarda, Güney Afrika, Yahudi yerleşim merkezlerinde üretilen ürünleri etiketleyeceğini duyurmuştu. Danimarka Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de, Yahudi yerleşim merkezlerinden gelen gıda ürünlerini tanımlamaya yönelik, ‘gönüllü katılıma dayalı bir bilgi sistemi’ hazırlanacağını duyurmuştu.  2009 yılında İngiliz hükümeti de yayınladığı bir bildiriyle, perakendecilere, Batı Şeria’da üretilen ürünlerin üzerine Filistinliler ya da Yahudi yerleşimciler tarafından üretildiğine dair açıklama olan etiketler yapıştırmalarını tavsiye etmişti.

İsrail’deki AB temsilcisi Andrew Standley, AB düzeyinde Yahudi yerleşim merkezlerinde üretilen ürünlerin yasaklanmasına dair hiçbir tartışma olmadığını kesin bir dille ifade etti. Yakın zamanda, İrlanda Dışişleri Bakanı Eamon Gilmore AB’nin Yahudi yerleşim merkezi ürünlerinin yasaklanması konusunu değerlendirmesini teklif etmişti.