Hüsnü Mübarek’e müebbet hapis cezası

Mübarek’e yöneltilen en ağır suçlama, geçtiğimiz yılın başında on sekiz gün süren ve 850 kadar göstericinin ölümüyle sonuçlanan protestolar sırasında, güvenlik güçlerine müdahale talimatı vermek olarak gösteriliyor. Diğer yandan Mübarek, hakkındaki yolsuzluk suçlamalarından beraat etti.

Dünya
8 Haziran 2012 Cuma

Mübarek’e verilen ömür boyu hapis cezasının açıklanmasının hemen ardından, kendisinin devrilmesiyle sonuçlanan gösterilerin de merkezi olan Tahrir Meydanında on binlerce gösterici toplandı. 84 yaşındaki Mübarek, geçen yılki Arap Baharının mahkemeye çıkarılarak yargılanan tek devrik lideri ve aynı zamanda Mısır tarihinde kendi halkı tarafından yargı önüne çıkarılan ilk eski lider olma özelliğini taşıyor. 

Yargılanma süreci, cumhurbaşkanlığı seçimlerine on beş gün kala, Mısır’ın politik olarak oldukça hassas bir zamanına denk geldi. Seçimin ikinci turunda Mübarek yönetiminde yasaklı olan Müslüman Kardeşler Partisinden Muhammed Mursi ile yine Mübarek yönetiminde daha önce başbakanlık görevinde bulunmuş Ahmet Şafik çekişiyor.

Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla belirlenecek liderin, Mübarek’in devrilmesinden beri iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konseyinden iktidarı devralması bekleniyor.