Arap liderler Suriye için BM’yi harekete geçmeye çağırdı

Arap liderler Şam’ın bir iç savaşa sürüklendiğini düşünerek Birleşmiş Milletler’e, Esad’a karşı harekete geçme çağrısında bulundu

Dünya
8 Haziran 2012 Cuma

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan’ın barış planının başarısız olduğunu ve Suriye’nin bir iç savaşa sürüklendiğini düşünen Arap liderler, 39 kişinin öldüğü cumartesi günü Birleşmiş Milletler’e harekete geçme çağrısında bulundu. Annan, çatışmayı sonlandırmanın anahtarının, Suriye Başkanı Esad’ı ve rejimini devre dışı bırakmak olduğunu belirtmişti. Arap Ligi bu hafta başında Kofi Annan’dan barış planının uygulanması için Esad’ a son bir tarih verilmesi istedi. Arap Birliği Genel Sekreteri Nabil El Arabî  Güvenlik Konseyinden ayrıca sivilleri korumak adına güçlü önlemler almasını isterken, doğrudan bir askeri harekat konusunu gündeme getirmedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hilary Clinton ve Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, konu ile ilgili görüşüp, Suriye’deki problemi çözmek için birlikte çalışma kararı aldı. ABD, Suriye’de artan şiddet ve Esad’ın, Annan Barış Planı kapsamında verdiği sözleri tutmadaki başarısızlığı sonucu, 20 Temmuz’da bitecek olan Birleşmiş Milletler gözlemci görevini uzatmayı kabul etmeyebileceği uyarısında bulundu.