Ehud Barak: İsrail tek taraflı olarak Batı Şeria’dan çekilebilir

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak mevcut koalisyon hükümetinin Filistinlilerle gerçekleştirilen müzakere görüşmelerinde bir ilerleme kaydedilmesi açısından fırsat yarattığını söyledi

Dünya
8 Haziran 2012 Cuma

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Filistinlilerle yürütülen müzakere görüşmelerinin başarısız olması durumunda İsrail’in tek taraflı olarak çekilmeyi göz önünde bulundurması gerektiğini söyledi. Barak, “Koalisyonumuz 94 milletvekilinden oluşuyor, şimdi diplomatik süreci yönlendirme zamanıdır. Ancak Filistinlilerle kalıcı bir anlaşmaya varmak mümkün değilse, bir geçici anlaşmayı ve hatta tek taraflı bir adımı düşünmemiz gerek,” dedi. 

Barak, İran’ın nükleer programı konusunda İsrail yönetiminin savaş istediğine yönelik eleştirileri reddetti ancak, İsraillilerin gözlerini yumup İranlıların nükleer güce sahip olmasını da bekleyemeyeceklerini söyledi.

“Uluslararası camianın Suriye’de tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen olaylara bile müdahale edememesi, bize diğer konular hakkında da fikir vermeli,” diyen Barak, Suriye lideri Beşar Esad’ı ağır bir dille eleştirerek, Hula’da yakın zaman önce gerçekleşen katliamı ‘Esad rejiminin acımasız cinayetlerinde yeni bir rekor’ olarak tanımladı ve dünyanın artık konuşmayı bırakıp harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Barak İsrail’in Mısır’la barış anlaşmasını “ulusal bir değer” olarak niteleyerek, uluslararası camianın Mısır’ın gelecekte de anlaşmanın şartlarına bağlı kalmasını sağlamasının herkesin menfaatine olacağını belirtti. Mısır’daki başkanlık seçiminin ilk tur sonuçlarının adayları bile şaşırttığını söyleyen Barak, “Önceleri Arap Baharı olarak görülen olaylar adeta İslami Kış’a dönüşüyor. İsrail’e yönelik düşmanca tavırlar oy toplama amaçlı kullanılıyor,” dedi.

Barak’ın bu açıklamaları şu an İsrail’in tek taraflı ancak Filistin Yetkilileri ile koordineli şekilde hareket etmesi savını öne süren Blue White Future (Mavi Beyaz Gelecek) Örgütü’nün Başkanı eski Savunma Bakanlığı Personel Şefi Gilad Sher’den bir durum raporu almasının hemen ardından geldi.

Blue White Future tarafından teklif edilen sürecin bir parçası olarak, İsrail hükümeti bir tazminat yasası çıkaracak ve bu yasa gereğince Batı Şeria’daki izole edilmiş Yahudi yerleşim birimlerinde yaşayan on binlerce kişiye İsrail sınırları içindeki bölgelere iki-üç senelik bir süreç içinde taşınmaları koşuluyla tazminat ödenecek. İsrail’in 2005 senesinde Gazze Şeridinden geri çekilmesindeki şartların aksine, söz konusu plana göre İsrail Ordusu Batı Şeria’dan tamamen çekilmeyecek.  Plana göre, İsrail’in müzakerelere devam etme konusundaki kararlılığı vurgulanacak ve yeni yerleşim birimlerinin inşa edilmesinin önlenerek, Batı Şeria’da yaşayan 100.000 Yahudi’nin İsrail’in tüm dünya tarafından kabul görmüş sınırları içine yerleştirilmesini sağlanacak.