40 genç kız ergenliğe ilk adımı attı

Annette Bat-Mitsva Kulübüne devam eden 40 genç kız için geçtiğimiz pazar günü Neve Şalom Sinagogunda toplu bir tören gerçekleşti

Toplum
8 Haziran 2012 Cuma

2002 yılında Hahambaşılık Eğitim Komisyonu HEGKOM bünyesinde kurulan Annette Bat-Mitsva Kulübünün 2011-12 dönemi kızlarının, toplu Bat-Mitsva töreni 3 Haziran Pazar günü Neve Şalom Sinagogunda yapıldı.

Bu yıl altıncısı düzenlenen bu törene bir yıl boyunca kulübe devam eden Bat-Mitsva çağındaki kırk genç kız katıldı.

Törene kızların yıl boyunca yaptıkları çalışmaları gösteren bir video klibin gösterimi ile başlandı. Ardından kızlar, kulüp şarkılarını söyleyerek babalarını kollarında sinagoga girip tevadaki yerlerini aldılar. Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın sinagoga girmesinin ardından törenin akışını yürüten HEGKOM Koordinatörü Hayim Hason törenin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. HEGKOM Başkanı Hayim Kohen Yanarocak Bat-Mitsva’nın ne anlama geldiğini açıklayarak başladığı konuşmasında Yahudi dininde kadının yerine değindi. Yanarocak, Annette Bat-Mitsva Kulübünün adının 2003 yılında sinagoglara yönelik yapılan saldırıda çocuk yaşta hayatını kaybeden Annette Rubinstein Talu’nun adının yaşatılması amacıyla başlatıldığını hatırlatarak, sekiz ay süren bu çalışmalara katılan genç kızların çeşitli bilgilerle donatılarak geleceğe hazırlandırıldığının altını çizdi ve törenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Cemaat Başkanı Sami Herman ise,  genç kızlara hitaben bir konuşma yaptı.

Bat-Mitsva kızları Tsena Urena’yı söyledikten sonra, Hahambaşı Rav Haleva, Ehal kapılarını açtı, kızlar Bat-Mitsva duasını İbranice ve Türkçe tercümesini okudular. Hazan Araşi David Sivi Anoten duasını okuduktan sonra Hahambaşı Rav Haleva, Mişeberah duasını okuyup Ehal kapılarını kapadı. Mizmor Ledavid söylendikten sonra Hahambaşı Rav Haleva söz alarak kızlara hayır duasını verdi.

Kızlar öncelik ile yıl boyunca onları eğiten büyükleri Linda Güner, Klerissa Koen, Kleri Kapyas, Jilda Göncer ve Karen Alaluf’u Teva’ya davet ederek onlara teşekkür edip bu yıl anısına plaketlerini verdiler.

Bu yılki toplu Bat-Mitsva’nın mum törenini teması bayramlarımızdı. Sırası ile mumlar yakılırken Roş-Aşana, Yom Kipur, Sukot, Simha Tora, Hanuka, Tu-Bişvat, Purim, Pesah, Yom Aşoa, Tişa BeAv, Şabat ve Şavuot bayramları izah edildi. Onbirinci mum yakılırken kulübe adı verilen, annesi tören davetlileri arasında bulunan Annette Rubenstein Talu anıldı. Kızlar yıl boyunca topladıkları tsedakayı İhtiyarlara Yardım Derneği temsilcisi Robert Elmas’a ilettiler. Mumlar yakılırken Od Yişama, Aşkediya Porahat, Ma Niştana, Eli Eli (Kızlardan Keli Kalaora’nın flütü eşliğinde), Şibolet Basade şarkılarını söylediler.

HEGKOM Başkanı Yanarocak kızların gösterisini hazırlayan UÖMO müzik öğretmeni Emine Çolak ile Bat-Mitsva Kulübü sorumlusu Eslin Mordoh’a teşekkür ederek, bu yılın anı plaketlerini verdi. Eslin Mordoh söz alarak onlara güvenerek çocuklarını kulübe yollayan velilere teşekür etti.

Tören Hahambaşı Rav Haleva tarafından kızlara verilen diplomalarının dağıtımı ile son buldu. Kızlara diplomalarının yanında ‘Yahudilikte Ergenliğe Geçerken’ kitabı ile Rav N.Behar’ın ‘Dini Uygulama Rehberi’ ile İhtiyarlara Yardım Derneği4nin hediyesi verildi.

Aileleriyle birlikte Neve Şalom Kültür Merkezine inen genç kızlar pastalarını kestiler. Konuklar Barınyurt-La Casa Catering’in hazırladığı koktey ile ağırlandı. Kızlar arkadaşları ile birlikte dans ederek ve aileleri ile birlikte bol bol resim çektirerek anılarını ölümsüzleştirdiler.