Fransa Hükümetinde iki tanıdık sima

François Hollande’ın cumhurbaşkanlığında kurulan yeni Fransız Hükümeti’nde Sosyalist Parti’den Yahudi kökenli iki bakan görev yapıyor

Kültür
4 Haziran 2012 Pazartesi

Fransa Başbakanı Jean- Marc Ayrault Hükümeti’nde Sosyalist Parti’nin gediklilerine olduğu gibi, partinin genç ve dinamik mensuplarına da görev verildi. Partinin 65 yaşındaki gediklisi Laurent Fabius dışişleri bakanı, 54 yaşındaki Pierre Moscovici ise maliye bakanı olarak göreve başladılar.

Yahudi bir sanat tacirinin oğlu olan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Cumhurbaşkanı François Mitterrand döneminde ilkin finans ve endüstri bakanı, ardından başbakan olarak görev yaptı. 2000 yılında Lionel Jospin’in başbakanlığında maliye bakanı konumuna geldi.

Sosyalist Parti’nin Parlamento’daki temsilciliğini yapan Jean- Marc Ayrault, Cumhurbaşkanı Hollande tarafından başbakan olarak atanırken, Holland’ın seçim kampanyasını yürüten 54 yaşındaki Pierre Moscovici maliye bakanı görevine getirildi.

1997-2002 yılları arasında Avrupa İşleri Bakanı olan Pierre Moscovici, François Holland’ın seçim kampanyasına geç katıldı. Çünkü daha önce geçen mayıs ayında New York’ta tutuklanmasına dek IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın Fransa Cumhurbaşkanlığı yarışına destek vermişti. Fransız ve Romanya asıllı entelektüel bir Yahudi çiftin oğlu olan Pierre Moscovici, Trotsky taraftarı bir gençlik hareketinde yer aldı, 1984 yılında Sosyalist Parti’ye katıldı