ABD Suriye için Rusya’nın desteğini istiyor

Dünya
4 Haziran 2012 Pazartesi

Barack Obama Suriye için Rusya Başbakanı Medvedev’e Yemen tarzı ‘yetkilerin devri’ sistemini önererek konuyu Rusya Başkanı Putin‘e iletmesini istedi

Şiddet olaylarının hüküm sürdüğü Suriye’de Yemen tarzı bir yetki devri için Obama, Rusya’yı ikna etmeye çabalıyor. Sene başında Yemen Başkanı Ali Abdullah Salih, Arap Baharı sonrasında istifa ederek yönetimden çekildiğinde mevcut yöneticilerden bir bölümü seçim dönemine kadar yönetimde kalmıştı. Başkan Obama da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın aynı şekilde çekilmesi planını destekliyor.

Planın amacına ulaşması için Esad’ın müttefiklerinden Rusya’nın da ikna edilmesi gerekiyor. Moskova şu ana kadar Suriye’de olası herhangi bir rejim değişimine karşı bir tutum sergiledi.

Başbakan Medvedev’in de dahil olduğu Camp David’teki G8 görüşmelerinde Obama ve Medvedev’in konuyu görüştüğü bildiriliyor.

Amerikan yetkililer, Rusya’nın Esad sonrası Suriye üzerinde etkisinin devam etmesine ses çıkarılmayacağını ifade ettiler. Amacın Suriye’nin istikrara kavuşturulması olduğunu, Rusya’nın nüfuzunun ortadan kaldırılması olmadığını belirttiler.  

Suriye’nin Humus kentine bağlı Hula kasabasında kadınlar ve çocukların da içinde olduğu 109 kişinin hükümet güçlerinin top ve havan ateşi sonrası öldürülmesi sonucu uluslararası camia Esad rejimini şiddetle kınadı.  Birleşmiş Milletlere bağlı 250 gözlemci ateşkesin şiddeti durdurmasını sağlayamadı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile BM ve Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan Hula katliamını ‘uluslararası hukukun ağır ihlali’ olarak niteledi.  Annan barış planının uygulanmasını görüşmek üzere Suriye’ye Esad ile görüşmeye gitti.