Yerleşimlerin yasallaşması kanunu iki hafta ertelendi

Netanyahu Batı Şeria’daki yerleşim birimlerini yasallaştırmayı amaçlayan kanunun Knesset’teki oylama işlemini erteledi

Dünya
4 Haziran 2012 Pazartesi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Batı Şeria’daki yerleşim birimlerini yasallaştırmaya yönelik yasa tasarısının İsrail Meclisi Knesset’te gerçekleşecek oylama işlemini erteledi. Söz konusu tasarı, yasadışı yollarla inşa edilen evlerin yıkılmasını gerekli kılmayacak bir anlaşma zemini oluşturmayı hedefliyordu.

Netanyahu, İsrail Yüksek Mahkemesinin İsrail Devleti’nin 1 Temmuz tarihine kadar Ulpana Bölgesi’nde kurulan Beit- El yerleşim birimini yıkmakla yükümlü olduğu kararını almasını takiben bu adımı attı. Yasa tasarısının çarşamba günü Knesset’te oylanması gerekiyordu, ancak Netanyahu yasa tasarısını destekleyenleri tasarının oylanmasını iki hafta erteleme konusunda ikna etti. İsrail Hükümeti bu süre zarfında hem Yüksek Mahkeme’nin kararına ters düşmeyecek, hem de evlerin yıkılmasına gerek bırakmayacak bir çözüm bulmaya çalışacak.

Yasa tasarısına göre, arazinin yasal sahiplerinin dört sene boyunca inşaat sürecine karşı çıkmaması durumunda söz konusu arazi üzerine kurulan Yahudi yerleşim birimleri tahliye edilmeyecekti.  

Tahliye yerine mahkemeler, arazi sahiplerine ödenmek üzere bir tazminat bedeli belirleyecek ve bu bedel nakit olarak ya da eş değerde bir arazi temin edilerek ödenecekti.