Mısır seçimlerinin ardından

Mısır’da Mübarek rejiminin düşmesini sağlayan halk ayaklanmaları, bugün için kritik bir ikileme yol açmış gözüküyor. İkinci tura hazırlanan Mısır, Muhammed Mursi’yi seçtiği takdirde şeriatı savunan Müslüman Kardeşler’in kontrolü altına girmiş olacak; Ahmet Şefik’i seçtiği takdirde ise önceki rejime geri dönmüş olacak

Dünya
4 Haziran 2012 Pazartesi

Adaylardan hiçbirinin salt çoğunluğu sağlayamadığı geçen haftaki Mısır seçimlerinde 20 milyon kadar Mısırlı oy kullandı. Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi 200.000 oy farkla devrik Cumhurbaşkanı Mübarek’in çizgisini temsil ettiği belirtilen Ahmed Şefik’i geride bıraktı.

Yarışı az bir farkla ilk sırada bitiren Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi açıklamasında Mısır halkının, kimin devrimi savunduğu ve kimin eski rejimin uzantısı olduğu konusunda tercih yapacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı seçilmesinin, Mısır’ı Müslüman Kardeşler’in hakimiyetine sokacağı eleştirilerini ise kesin ifadelerle reddetti. Ahmed Şefik, aldığı yüksek oy oranının üzerindeki sorumluluğu daha da artırdığını belirterek, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yasaların hiçbir istisna olmaksızın herkese eşit şekilde uygulanacağını ifade etti.

Adayların El Fetih ve Hamas’a bakış açısı

Mısır’ın başına geçmek için ikinci tur seçimlerde yarışacak olan iki aday da seçim öncesinde İsrail ile olan barış antlaşmasına saygı duyacaklarının sözünü vermişlerdi. Ancak adaylar Filistin konusunda farklı görüşlere sahip.

Eski bir Mısır Hava Kuvvetleri generali olan Ahmed Şefik, İsrail’e karşı daha ılımlı olan El Fetih’e yakın duruyor. Gazze’yi kontrol eden Hamas’a karşı ise devrik Cumhurbaşkanı Mübarek’in politikasını sürdürerek mesafeli ve olumsuz bir tavır sergilemesi bekleniyor.

Öte yandan Muhammed Mursi ise, El Fetih lideri Mahmud Abbas’ı, ‘Filistin devletinin yokluğunda İsrail ile işbirliğine olumlu yaklaşacak kadar ahmak’ diyerek eleştirirken, Hamas’ı İsrail’e karşı direniş gösterdiği için övüyor. Müslüman Kardeşler önceki açıklamalarında, El Fetih ile Hamas’ın birbirileriyle uzlaşmasını ve İsrail’e karşı Filistin devletinin tanınması için baskı yapmalarını sağlamayı hedeflediğini belirtmişti.

Mısır seçimlerinin İsrail’deki yankıları

Daha az dostane bir Mısır komşuluğu olasılığına karşı alarma geçmiş olan İsrail Hükümeti seçimlerle ilgili sessizliğini korumayı tercih etti. İsrailli uzmanlar ve analistler Ahmet Şefik’in daha ılımlı bir lider olacağına ve 33 yıllık İsrail-Mısır barış anlaşmasını muhafaza edeceği yönündeki sözünü tutacağına inandıklarını belirtiyorlar. Öte yandan Müslüman Kardeşler lideri Mursi dini ideolojilerle hareket edebilecek tehlikeli ve bilinmeyen biri olarak nitelendiriliyor. 

Mossad eski Başkanı Efraim Halevi, “Aklıbaşında her kim Mısır’ın cumhurbaşkanı olacaksa bu soruya  çabuk cevap vermelidir: İsrail’e karşı düşmanca bir tavır takınarak Mısır gelecekte başarmak istediği amaçlar için uluslararası destek sağlayabilir mi?”