Avrupalı entelektüellerden artan ırkçılığa tepki: “HEPİMİZ YUNAN YAHUDİSİYİZ”

Avrupalı entelektüeller, son yıllarda kıtada artış gösteren ırkçılık ve ayrımcılığa dikkat çekmek için bir deklarasyon yayınladı ve “Hepimiz Yunan Yahudileriz” dedi.

Şalom
4 Haziran 2012 Pazartesi

Aralarında Fransız filozof Bernard-Henry Lévy, Fransa eski Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İngiliz sosyolog Anthoy Giddens, Nobel Barış Ödülü sahibi Elie Wiesel gibi birçok ünlü ismin bulunduğu entelektüellerden oluşan bir grup, Avrupa’da yükselişte olan ırkçılığa dikkat çeken bir deklarasyon yayınladı.

IRKÇILAR TÜM AVRUPA’DA YÜKSELİŞTE

Nazi selamı veren, Holokost’u inkâr eden antisemit ve ırkçı söylemleri ile gündeme gelen Altın Şafak Partisinin son seçimlerde Yunanistan’da meclise girmesinden yola çıkan grup, benzer örneklerin diğer ülkelerde de görüldüğünü hatırlattı. Avusturya, Letonya, Macaristan gibi birçok ülkede ırkçı hareketin yükselişinin örneklerinin vurgulandığı açıklamada “Hepimiz Yunan Yahudisiyiz” denildi.

“AVRUPA NAZİZMİN KÜLLERİNDEN DOĞDU”

Avrupa kıtasının Nazi yıkımının ardından yeniden doğduğunun hatırlatıldığı deklarasyona imza atanlar, “bizim kıtamızda, Yahudilerin, göçmenlerin, Müslümanların, Romanların, siyahların hayatlarından endişe duymadan yaşamalarını istiyoruz,” dediler.