“Chavez giderse Venezuela İsrail’le bağlarını yeniden canlandırır”

Valiler Konferansı için İsrail’de bulunan Caracas Valisi Ledezma, muhalafet liderlerinin Chavez’i yenmesi durumunda diplomatik ilişkilerin yeniden kurulabileceğini belirtti ve “Ülkemiz İsrail’i bağımsız bir ülke olarak tanıyan ilk ülkelerdendi,” dedi

Dünya
25 Mayıs 2012 Cuma

Caracas Valisi Antonio Ledezma, İsrail’le ‘tarihi’ ilişkilerinin yok olmasını istemediğini belirtti.

Geçen hafta Kudüs’te gerçekleşen Valiler Konferansı için İsrail’e giden Ledezma, ziyaretinin amacının Venezuela’daki mevcut hükümete başkaldırı olmadığını ancak demokrasiye ve ifade özgürlüğüne inanan bir kişi olarak kendisi için önemli olan konuları masaya yatırmak olduğunu söyledi. Ledezma Venezuela’nın demokratik değerlerinin temelden sarsılmasından korktuğunu da ifade etti.

Vali, İsrail’i sıkça eleştiren ve Yahudi devletinin baş düşmanlarından biri olan İran’la ilişkilerini sürekli olarak geliştirmeye çalışan Venezuela Devlet Başkanı Chavez’e muhalefet eden grubun liderlerinden biri. Muhalif partiler 7 Ekim’de gerçekleşecek seçimlerde Chavez’e karşı yarışması beklenen Enrique Capriles Radonski’yi destekliyor.

Venezuela İsrail’le ilişkilerini İsrail’in Hamas’a yönelik olarak Gazze’ye düzenlediği Dökme Kurşun Operasyonu’nun ardından 2009 senesinde dondurmuştu. Ledezma doğrudan Chavez’i eleştirmekten kaçındı ancak, “Venezuela’daki mevcut politik uygulamaların tersine Venezuela halkının İsrail’e saygı duyduğu mesajını iletmek istiyorum,” dedi. Ledezma 2008’deki Caracas valilik seçimlerinde Chavez’in adayını yenmiş ve vali seçilmişti.

Meşru bir rakibin karşısına çıkmasını tehdit olarak gören Chavez, Holokost’tan kurtulmayı başaran Polonyalı bir Yahudinin torunu olan Radonski’ye antisemit saldırı başlattı. Geçtiğimiz şubat ayında televizyonda yayınlanan bir konuşmasında Chavez Radonski için ırkçı ve ağır benzetmelerde bulunmuştu.

Karısı Radonski’nin kuzeni olan Ledezma, “Böylesine ırkçı söylemler içeren saldırılar ne Venezuela ne de demokrasiyle yönetilen başka bir ülkede herhangi bir siyasi kampanyaya kesinlikle yakışmaz,” dedi.

Ledezma ayrıca, “Radonski’nin kuracağı yeni hükümetin İsrail’le diplomatik ilişkileri yeniden canlandıracağına eminim,” yorumunu yaptı. Muhalefetin iktidarı ele geçirme olasılığının ne olduğunun sorulması üzerine Ledezma, “Muhalefetin kazanma olasılığının Chavez’le eşit, hatta Chavez’den daha yüksek olduğuna inanıyorum; zira muhalefet Venezuela’ya yenilenme vaadi veriyor. Mevcut hükümetin demokratik bir seçime izin vereceğine de inanmak istiyorum,” dedi.

İlk defa İsrail’i ziyaret eden Ledezma, Venezuela’daki Yahudi Cemaati’nin antisemitizmden dolayı değil tüm Venezuela halkının sıkıntısını çektiği ekonomideki durgunluk, insan güvenliğinin azalması gibi sorunlardan dolayı küçüldüğünün altını önemle çizdi.