Bahreyn’de birleşme planlarına karşı protesto

Bahreyn’de cuma günü protestocular hükümetlerinin Suudi Arabistan ile işbirliğini artırma ve birleşme planını eleştirmek için sokaklarda yürüdü

Dünya
25 Mayıs 2012 Cuma

Önerilen birleşme planları, Bahreyn’in bir tarafta Suudi Arabistan’la diğer taraftan da İran’la olan zaten gergin olan ilişkilerinde gerilimi iyice arttırdı. Birleşmenin detaylarının net olmamasına rağmen protestocu grup birleşmenin muhalefeti yok etme yolunda bir adım olduğunu düşündüğü için fikre karşı çıkıyor.

Fakat Bahreyn’deki bu gösteriler Arap Baharının rüzgârı ile güçlenemedi ve Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirliklerinin birlikleri tarafından bastırıldı.

Bahreyn ve bölgedeki diğer Sünni yönetimleri olan ülkeler, Şii İran’ı ülkenin içişlerine karışmak ve protestoları desteklemekle suçlarken, İran bu iddiaları yalanladı.

Bahreyn, nüfusunun çoğu Şii olmakla beraber Sunni bir kraliyet ailesi tarafından yönetiliyor. Basra Körfezinde bir ada olan küçük krallık Ortadoğu’da stratejik bir öneme sahip ve Amerikan Beşinci Donanma Filosuna ev sahipliği yapıyor.

Körfez Dayanışma Birliği (Gulf Cooperation Council-GCC) bu hafta Suudi Arabistan’da bölgelerindeki altı ülkeyi Avrupa Birliği benzeri bir birlik haline dönüştürmeyi tartışacak.

GCC ülkeleri Bahreyn, Küveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinden oluşuyor. Şimdiki düzenin yerine bu tip bir birliğe geçişin ilk fikrini Suudi Arabistan, geçtiğimiz aralık ayında ortaya koymuştu.