İsrail, 2012 Olimpiyatlarında ‘sadece bir dakika’ istiyor

İsrail, 1972 Münih Olimpiyat Oyunlarında öldürülen atlet ve antrenörleri için 2012 Londra Olimpiyat Oyunlarında bir dakikalık saygı duruşu talep ediyor

Dünya
25 Mayıs 2012 Cuma

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, sosyal medyayı kullanarak Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (UOK) 1972’de Münih Olimpiyat Oyunlarında öldürülen İsrailliler konusunda yıllardır sürdürdüğü duruşunu değiştirmeye çalışıyor. İsrail, UOK’nın bu sene Londra’da yapılacak olimpiyatlarda öldürülen on bir İsrailli sporcu ve antrenörleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasını talep ediyor.

Ayalon, Facebook sayfasında  “UOK talebimizi kabul edene kadar bir kampanya düzenleyeceğiz. Tek istediğimiz sadece bir dakika” diye yazdı.

UOK Başkanı Jak Rogge, Ayalon’a gönderdiği mektubunda  komitenin öldürülenler için ‘resmi olarak gerekeni yaptığını’ dile getirirken, İsrail Olimpiyat Komitesi ile karşılıklı görüş alışverişine devam edeceğini belirtti. Rogge, cevap mektubunda  “Emin olmalısınız ki, 1972 katliamının kurbanlarının anısı olimpiyat ailesi içinde hiç bir zaman unutulmayacaktır,” ifadesini kullandı.

Ayalon ise bu cevabın kabul edilemez olduğunu belirtirken Facebook duvarında “Bu inkâr bize, bu trajedinin yalnızca bize ait olduğunu ve diğer ülkelerin bulunduğu geniş ailenin trajedisi olmadığını ifade etmektedir,” açıklamasını paylaştı. 5 Eylül 1972’nin erken saatlerinde sekiz Filistinli terörist, Münih Olimpiyat Köyünde İsrailli atletlerin ve antrenörlerin bulunduğu apartmana girmişti.  İsraillileri rehin alan teröristler İsrail hapishanelerindeki 200 mahkumun serbest bırakılmasını talep etmiş, İsrail ise pazarlık yapmayı reddetmişti.  Alman hükümetinin harekatı sona erdiğinde tüm İsrailliler, beş terörist ve bir Alman polis memuru hayatını kaybetmişti. Münih Olimpiyat Oyunları geçici olarak durdurulmuş ve Olimpiyat Stadyumu’nda 80.000 kişinin katıldığı bir tören düzenlenmişti.40 yıla yakın bir süredir İsrail,  UOK’nden İsrail Olimpiyat Ekibi’nin anılmasını talep ediyor; UOK ise talepleri sürekli olarak geri çeviriyor.