İsrail, olası depremde Filistinlilere yardım ulaştıracak

İsrail, olası bir depremde, Filistin Yönetimine acil yardım sağlayabilmek için bir yardım mekanizması geliştiriyor. Karar, geçtiğimiz hafta İsrail ve Batı Şeria bölgesini sarsan 5,5 şiddetindeki depremin ardından geldi.

Dünya
25 Mayıs 2012 Cuma

Oluşturulacak yardım mekanizması sayesinde, olası bir depremin ardından, Birleşmiş Miletler’in İsrail ve Filistin için yollayacağı yardımın hava ve deniz yoluyla İsrail’e ulaşması ve hem İsrail hem de Batı Şeria’da dağıtılması sağlanacak.

İsrail Sivil Savunma Bakanı Alon Rozen, “Yapılan incelemeler sonucunda, Filistinlilerin böyle bir felaket ile başa çıkabilecek araçlara sahip olmadığını gördük,” dedi. Bölgede en son 1927’de büyük bir deprem gerçekleşmiş ve yüzlerce kişinin ölümüne sebep olmuştu. Uzmanlar şiddetli bir depremin her 80 veya 90 yılda bir tekrarlama olasılığının çok yüksek olduğunu belirtiyor.

Bir BM yetkilisi, bu koşullarda Filistinlilerin İsrail’den Batı Şeria için, yardım talep etmelerinin standart bir prosedür olacağını ancak İsrail’e karşı oldukça düşmanca tavır sergileyen Hamas’ın kontrolünde olan Gazze için durumun aynı olmadığını söyledi.

Alon Rozen, İsrail’in denizden ambargo uyguladığı Gazze’ye, acil yardımın nasıl ulaştırılabileceği ile ilgili görüşmeler yapıldığını söyledi.