Rav Naftali Haleva, New York’ta öğrencilerle Şabat yemeğinde buluştu

Türkiye Hahambaşılık Bet Din üyelerinden ve Ortaköy Sinagogu Haham Akaali Rav Naftali Haleva nisan ayı sonunda New York’ daki Türkiye’nin Amerikan Yahudi Dostları (American Assosiation of Jewish Friends of Turkey) kurumunun düzenlediği şabat yemeğine konuşmacı olarak katıldı

Toplum
25 Mayıs 2012 Cuma

ABD’nin en eski Sefarad sinagoglarından biri olan Spanish Portuguese Sinagogunda düzenlenen Şabat yemeği büyük ilgi gördü. 150’den fazla kişinin katıldığı yemekte çoğunluğu New York’a göç edenler ve eğitim için şehirde bulunan Türkler oluşturuyordu.

Cuma akşamı düzenlenen Şabat yemeğinde Spanish Portekiz Sinagogu Haham Akaali  Rabbi Hayim Angel, yaptığı konuşmada  Türk Musevi gençleri ile birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve kendisinin de Türkiye kökenli olması nedeni ile sinagoglarında böyle bir faaliyetin  gerçekleşmesinin çok anlamlı olduğunu ifade etti. Kendisi ayrıca misafir konuşmacı Rav Naftali Haleva birlikte Yeshiva Üniversitesinde aynı seneler içinde eğitim gördüğünü ve bundan dolayı kendi keilasında bir dostunu görmenin mutluluğunu belirtti. Konuşmasında Şabat’ın öneminden bahsetti. Yemek sırasında Türk Sefarad melodilerinden şarkılar söylenerek duygulu anlar yaşandı

Yemek akışında Amerikan Türk Yahudileri Dostu kurumun Başkanı Roni Palti, Amerika’ya gelmiş olan Türk Yahudi gençlerini bir araya getirmenin ne kadar önemli olduğunu, kültürlerini unutmamak, birlik ve beraberliklerini oluşturmak için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Amerika’ya eğitim için gelen gençlerin onlarla temas edip kendileri hakkında bilgi vermelerini ve bu şekilde yaptıkları faaliyetler hakkında temas edebileceklerini dile getirdi. Rav Haleva’nın böyle bir Şabat yemeğinde bulunmasının kendilerinin motive olmaları açısından önemli bir yeri olduğunu dile getirdi.

Rav Haleva’nın geçen senelerde  Sefarad Safra Sinagogunda da konuşmacı olarak katıldığını ve ikinci kez tekrardan Türk gençleri ile birlikte düzenlenen bu yemekte de bulunmasının kendileri açısından büyük bir onur olduğunu dile getirdi. Artık bunun geleneksel hale gelmesini ümit ve temenni ederek konuşmayı Rav Naftali Haleva’ya bıraktı.

Rav Naftali Haleva Türk Musevi Cemaatinde yapılan çalışmalar, bugünkü cemaatin durumu, gençleri dine yaklaştırmak için neler yapılabileceğini, bugünkü yüzyılda kimliğimizi koruma adına yaşanılan problemler, gençlerin cemaate bakışı ve durumu, cemaat liderlerimizin verdiği uğraşlar hakkında geniş bir bilgi verdi Konuşmasının ardından Şabat şarkılarına öncülük eden Rav Haleva gelecek senelerde buluşma temennisi ile New York’ta düzenlenen geleneksel Türk Sefarad Şabat yemegi duygusal bir şekilde sona ermiş oldu.

Amerikan Türk Yahudileri Dostluğu adı altında faaliyet gösteren kurum, eğitim veya yaşamak amacıyla ABD’ye göç eden Türkiye kökenli Yahudileri bir araya getirmeyi ve Türk Sefarad kültürünün yaşatılması konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Kurum bu amaçları doğrultusunda yıl süresince Şabat yemekleri düzenliyor,  Pesah Bayramında gençleri bir araya getirerek Agada okumalarını Roş Aşana’da Türk Sefarad melodilerine uygun tefila okunmasının sağlamasının yanı sıra düzenlediği piknik gibi dış faaliyetlerle de gençlerin birbirlerini daha iyi tanımalarına olanak yaratıyor.