Öğrenciler şehri boyamaya devam ediyor

Geçen yıl Koç Özel Lisesi 11. sınıf öğrencileri tarafından başlatılan sosyal sorumluluk projesi ‘Paint the Town / Şehri Boyayalım’, bu sene de genişleyerek devam ediyor.

Virna BANASTEY Gençlik - Eğitim
10 Mayıs 2012 Perşembe

İstanbul, çarpık kentleşmenin yaygın olarak görüldüğü, her gelir kesiminden insanın hayat mücadelesi verdiği, nüfusu fazla ve yoğun olan bir şehir. Dünyanın kültür merkezlerinden birisi olan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu güzel şehri daha da güzelleştirme imkanı olduğunu fark eden bir grup lise öğrencisi, geçtiğimiz yıl örnek alınacak bir sosyal sorumluluk projesi başlattılar.

2011 yılında Koç Özel Lisesi 11. sınıf öğrencilerinden oluşan bir ekip tarafından başlatılan ‘Paint the Town’, bu yıl da genişleyerek devam ediyor.

Öğrencilerin ‘kendi yetenek ve imkanlarımızı kullanarak topluma nasıl yardımcı olabiliriz’ düşüncesinden yola çıkılarak başlayan bu proje, yaratıcılığın da güzel bir örneği.

“Binaların ve sokakların temizlenip renklenmesiyle beraber insanların dikkatini çekmeyi;

İstanbul gibi önemli bir şehrimizin görünüşünün toplumumuzu yansıttığını fark etmelerini umuyoruz. Bu sayede çevre kirliliği ve çarpık kentleşmeye de dikkat çekmeyi amaçlıyoruz,” diyen gönüllüler proje kapsamında araştırarak buldukları ve belediyesi ile anlaştıkları, boyaya ihtiyacı olan evleri boyuyor. Amaçları, yeterli imkânlara sahip olmayan ailelerin yaşadıkları mahalleyi temizleyip güzelleştirerek onların yüzlerini güldürmek.

Proje, tamamen gönüllülük esası ile katılan lise öğrencileri ile gerçekleşiyor. Öğrenciler başlangıçta nasıl boya yapıldığını ustaların yardımıyla öğreniyor. İlk evi yardımlarla boyadıktan sonra diğer evleri de öğrendikleri yöntemleri kullanarak boyamaya devam ediyorlar. Boyanılan evde yaşayan aileler de istedikleri zaman ekibe yardıma katılabiliyorlar.

 

Bu yılın yeni ekibi

Geçtiğimiz yıl proje kapsamında Kâğıthane’de yaşayan ihtiyaç sahibi 30’dan fazla ailenin evleri hiçbir karşılık talep edilmeden, Koç Lisesi öğrencileri tarafından boyandı.

Başlarken atılan ilk adım bu işin bir parçası olmak isteyen kişilere ulaşabilmek için projenin tanıtımı yapmak oldu. Çeşitli duyurular ve afişlerle katılmak isteyen öğrenciler ekibe davet edildi. Bu sene daha geniş bir ekiple daha çok aileye ulaşmak amaçlandığından Koç Özel Lisesi ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda ENKA Lisesi ve Hisar Okulları da projeye dâhil edildi.

Bu yıl, yaşları on beş ile on sekiz arasında değişen, 200 kişilik bir ekipleri var. Hedefleri ise yaşadıkları toplumun problemlerine duyarlı olduklarını ve şartları iyileştirmek adına sorumluluk taşıyabileceklerini göstermek.

 

 

Geçen sene neler yaptılar?

Geçen sene Kağıthane semtinin otuz kadar evi boyandı. Toplamda on kutu boya, elli adet fırça, on şişe tiner kullanıldı. Sarı, mavi, pembe gibi canlı renkler seçilerek mahallenin atmosferine bir sıcaklık katmaya çalışıldı.

 

Bu sene neler yapacaklar?

Ekibin, bu seneki destekçileri Şişli Belediyesi ve Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül.

Boyaları temin etme konusunda Polisan A.Ş. ana sponsorları olarak, öğrencilerin ulaşımında ise Gürsel Tur ekibe katkıda bulunuyor. Çalışırken kullanılan önlük ve çevre temizliğinde kullanılan poşetler ise Korozo’dan.

Nisan ayının ilk günlerdi başlayan çalışmalarda ilk önce Ayazağa Mahallesi’ndeki evler boyanıyor.

Bu yılki katılımcılar, projelerinin geleceği için şunları söylüyorlar:

“Paint the Town’un sonraki senelerde de devam ettirilmesini istiyoruz. Bu nedenle bu seneki katılımcılar arasından bu işin sorumluluğunu almaya gönüllü olan arkadaşlara kendi çalışmalarımızı ve tecrübelerimizi aktararak bu devamlılığı garanti altına almayı amaçlıyoruz. Daha da önemlisi bu yıl ulaşmayı hedeflediğimiz başarılarla gelecek yıllarda projemizin bölge halkı hatta başka semtler tarafından talep görmesini umuyoruz.”