Belçika treninde antisemit anons

Hoparlörden “Bu tren Auschwitz’e gitmektedir, tüm Yahudilerin Buchenwald’da inmeleri gerekmektedir,” anonsunu duyan yolcular şaşkınlık içinde kaldılar

Dünya
10 Mayıs 2012 Perşembe

Belçika’da Brüksel’den Namur’a giden tren yolcuları, perşembe günü hoparlörlerden “Auschwitz trenine hoşgeldiniz.  Tüm Yahudilerin Buchenwald’da inmeleri rica olunur,” anonsunu duydular. Olayın hemen ardından trene binen müfettişler olayın sorumlusunu bulamadılar. Belçika Ulusal Demiryolu Şirketi SNBC  olayın hemen ardından yaşananlar için özür dilerken, anonsu yapan kişinin kesinlikle tren personelinden olmadığını belirterek olayı şiddetle kınadığını da dile getirdi.

SNBC açıklamasını yaşanan antisemit olaydan dolayı istenirse dava açılabileceğini duyurarak sonlandırdı.  Yetkililer olay ile ilgili olarak soruşturmanın başladığını ve gerçekleşen üzücü olayın hem kanunsuz bir anons olarak hem de nefret suçu kapsamında dava konusu olduğunu belirttiler.  Olay sonrasında, Yahudi asıllı Belçika milletvekili Vivian Teitelbaum, demiryolu müşteri hizmetlerine yaptığı resmi şikayetle dava açtı. Teitelbaum, “Birçok kişi bu anonsu duyunca şaşırdı, fakat bence bu olayla bir çok kırmızı çizgi aşıldı ve bu nedenle bir karşılık vermek durumundaydım.  İstenmeyen böyle bir olayın yaşanmasının bir sebebi de maalesef bazı siyasilerin popülist politikaları ile toplumumuzdaki cahil kesimlere çanak tutmasıdır,” dedi.