Ahmedinecad’a ağır yenilgi

Dünya
10 Mayıs 2012 Perşembe

İran’da parlamento için yapılan ikinci seçim turunun sonucunda İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın desteklediği adaylar azınlık olarak kaldı. Bir zamanlar kendisini destekleyen oylar, Ahmedinecad’ın İran’ın dini liderleri ile ters düşmesi üzerine karşıt muhafazakar adaylara kaydı.

Daha önce yapılan birinci tur eleme seçiminde 290 sandalyelik parlamentoda Ahmedinecad’ın çoğunluğu ezici bir şekilde rakiplerine kaptıracağı belli olmuştu. Birinci seçimde sahibi belli olmayan 65 koltuk için yapılan ikinci seçimde de rakipleri 41 koltuk kazanırken bağımsızlar 11 oy aldı. Ahmedinecad’ın politik düşüşü geçtiğimiz yıl İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’le İstihbarat Şefinin seçimi konusunda çatışması ile başladı.  Bu İran’ın kanunlarına göre en üst düzey lider olan dini lidere meydan okuma olarak algılandı.

Diğer yandan seçimlere katılım oranı da İran medyasında propaganda amacı ile kullanıldı. İran resmi medyası katılım oranını yüzde 64 olarak açıklarken bu durumu halkın dini yönetimi desteklemesi ve Batı’ya karşı ülkesine sahip çıkması olarak yorumladı.  Her ne kadar İran parlamentosunun dışişler ve güvenlik meselelerinde (İran’ın nükleer programı bu kapsama giriyor) son söz hakkı olmasa da ekonomik politikaları belirleme hakkında sahip. Meclisin, politik olarak da Ahmedinecad’tan sonraki başkan adayının belirlenmesinde etkili olacak kurum olduğu düşünülüyor. Bu seçim sonuçları ise Ağustos 2013’te sona erecek Ahmedinecad’ın ikinci dört yıllık görev süresi boyunca parlamentoda şiddetli bir muhalefetle karşılaşacağını gösteriyor. Bu da Ahmedinecad yanlılarının önemli görevlerden alınması ve devlet desteklerini azaltma yönündeki planlarının engelleneceği anlamına geliyor.