Fransa’da yeni başlangıç

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Sosyalist Hollande’ın zaferi, farklı yorumlara yol açtı. Ancak tüm dünya kamuoyunun üzerinde birleştiği nokta, bu seçim sonuçlarının birçok değişikliği beraberinde getireceği oldu

Dünya
10 Mayıs 2012 Perşembe

 

 

Fransa’da geçtiğimiz pazar günü düzenlenen cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminin galibi, oyların yüzde 51,8’ini alan Sosyalist Francois Hollande oldu. Dünya kamuoyu Hollande’ın zaferini ‘yeni bir başlangıç’ olarak nitelendirirken, Sarkozy’nin ekonomik krizin son kurbanı olduğu yorumları yapıldı.

Fransa’daki seçim sonuçları dünyanın çeşitli ülkelerinde de farklı yorumlandı. Alman basını, Hollande için ‘Fransa’yı hayal kırıklığına uğratacak cumhurbaşkanı’ yorumunu yaparken, Euro Bölgesinin ekonomisinin de bu durumdan olumsuz etkileneceğini belirtti. İngiltere ise, kendisini zor günlerin beklediğini belirterek Hollande’a “iyi şanslar” diledi.

İsrail basınında da yorumlar, Sarkozy’nin özleneceği yönünde oldu. Nicolas Sarkozy’nin her zaman İsrail’in dostu olan bir lider olduğu, İsrail’deki Fransız vatandaşlarının büyük çoğunluğunun da ona oy verdiği belirtildi.

CRIF: israil karşıtlığı

artmasın

Fransa’daki Yahudi cemaatlerinin çatı kuruluşu CRIF’in Başkanı Richard Prasquier de seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Prasquier, Sarkozy’nin İsrail’e karşı olumlu tavrı ve antisemitizm karşısındaki net tutumu nedeniyle, 2007 seçimlerinde Yahudilerin tercihi olduğunu belirtti. Yahudi lider, Sosyalist Parti’nin ajandasının ülkenin kendi sorunlarına odaklanacağını, İsrail’in ise yakın bir gelecekte hükümetin gündeminde olmayacağını düşündüğünü dile getirdi. Prasquier ayrıca Hollande’ın müttefiki bazı solcu politikacıların iktidara yakınlaşmasının ardından, İsrail karşıtı düşüncelerini daha rahat dile getireceklerinden endişe duyduğunu vurguladı. CRIF Başkanı, “Hollande’ın cumhurbaşkanı olması ile ilgili hiçbir sorumunuz yok. Ancak partisinin bazı ileri gelenleri İsrail karşıtı bir görünüm sergilerse, bu durum genel tutumu da etkiler,” dedi.

Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, özellikle Toulouse’da Yahudi okuluna karşı gerçekleşen saldırı sonrasında verdiği hızlı tepki ile Fransa’daki Yahudilerin desteğini kazanmıştı. Geçtiğimiz ay Paris’teki Holokost Kurbanları Müzesi’nin ziyaret eden Hollande ise İran’ın İsrail’in karşısındaki en büyük tehdit olduğunu dile getirmişti. Fransa’nın yaklaşık yarım milyonluk Yahudi nüfusu, seçmen kitlesinin yüzde 0,6’sını oluşturuyor.