Rabin suikastinin işbirlikçisi serbest

Dünya
10 Mayıs 2012 Perşembe

İsrail eski Başbakanı Yitshak Rabin’in katili Yigal Amir’in kardeşi ve işbirlikçisi Hagai Amir, 16,5 yıl sonra hapishaneden hür bir adam olarak çıktı

Hagai Amir kardeşinin Rabin’e düzenlediği suikastta suç ortağı olmak ile suçlanmış ve hüküm giyerek hapse girmişti. Geçtiğimiz cuma günü cezasını çektiği Ayalon Cezaevinden çıkan Amir, ailesi ve arkadaşları tarafından karşılandı.

Cezaevinden çıkışının ardından Batı Şeria’ya giden Amir, buradaki karşılanması ise protestolarla oldu. Amir’in gelişi öncesinde asılan pankartlarda, “Öldürmeyeceksin”, “Cinayet, bizim yolumuz değil” gibi ifadeler dikkati çekti. Hagai Amir hapishaneden çıkmasının ardından çevresindekilere suikastta rol almaktan gurur duyduğunu söyleyerek, yaptıklarından dolayı hiç de pişman olmadığını belirtti.

Amir’in hapishaneden çıkışı ile ilgili olarak gazetecilere bir açıklama yapan Meretz Partisi Genel Sekreteri Dror Morag, Amir kardeşlerin sadece Rabin’i öldürmediklerini, Rabin’in barışa giden yolunu da mahvettiklerini söyleyerek, “Amir kardeşler İsrail demokrasisine çok ağır bir yara açtılar ve bu yara halen kanıyor,” dedi.

İsrail eski Başbakanı Yitshak Rabin’in katili Yigal Amir’in duruşmasında kardeşi Hagai’ın ve arkadaşı Dror Adani’nin kendisine yardım ettiği ortaya çıkmıştı. İkilinin, günlerce Rabin’in evini gözetlediği, öldürülmesi için çeşitli planlar üzerinde çalıştığı açıklandı.