KADİMA-LİKUD anlaştı, erken seçim iptal oldu

Neyantahu ve muhalefet lideri Mofaz son dakikada birlik hükümeti kurma konusunda anlaştı. Kadima Partisi lideri Mofaz’ın başbakan yardımcısı olması beklenirken 4 Eylül’de yapılacak erken seçimler de iptal oldu

Dünya
10 Mayıs 2012 Perşembe

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve ana muhalefet lideri Kadima Partisi Başkanı Şaul Mofaz sürpriz bir şekilde salı sabaha karşı milli birlik hükümeti kurmak üzere anlaştı. İsrail Meclisi Knesset 4 Eylül’de erken seçimlere gitmek için feshedilme sürecindeydi. Beklenmedik bu kararla Mofaz, Netanyahu’nun politikalarını görev süresinin sonu olan Ekim 2013’e kadar destekleme sözü verdi. Birlik hükümeti kapsamında Mofaz’ın başbakan yardımcısı görevine getirilmesi bekleniyor.

Mofaz aynı zamanda güvenlik konseyi üyesi olarak hizmet verecek. Ayrıca Kadima üyeleri her iki parti tarafından varılacak bir kararla dışişleri, ekonomi ve savunma komitelerinde görev alacak.

Ana muhalefete ise bundan böyle Mofaz yerine İşçi Partisi Lideri Şeli Yahimoviç liderlik edecek. Yeni süreç, eski TV sunucusu ve gazeteci Yair Lapid’in yeni kurduğu merkez sol partisi Gelecek Partisinin(Yesh Atid) Knesset’e girmesi için 1,5 yıl daha genel seçimleri beklemesi anlamına geliyor.

Birlik hükümeti kurma karşılığında Netanyahu, Kadima’nın sunacağı Tal Yasasına alternatifi yasa önerisini destekleyecek. 1 Ağustos’ta geçerliliğini yitirecek olan Tal Yasası ultra Ortodoks Yahudilerin askerden muaf tutulmasını sağlıyor.

Taraflar ayrıca İsrail seçim sisteminde bir takım değişiklikler yapmak için de anlaştı.

Erken seçimleri bir anda masadan kaldıran bu birlik hükümeti kararına en sert tepki Yair Lapid’den geldi. Lapid bu hareketin ‘çürümüş ve çirkin’ bir politika olduğunu söyledi. İşçi Partisi Lideri Şeli Yahimoviç ise birlik hükümetini ‘korkakların işbirliği’ ve ‘İsrail siyasi tarihindeki en saçma zikzak’ olarak nitelendirdi.

Şaul Mofaz henüz iki hafta önce eski parti lideri Tzipi Livni’yi yenerek Kadima’nın başına gelmiş ve gelir gelmez asla Netanyahu hükümetine katılmayacağını dile getirmişti.

 

 

Netanyahu’nun u-dönüşü

İsrail Başbakanı birlik hükümeti kurma kararından önce pazar günü Likud’un genel kurul toplantısında verdiği demeçte erken seçimlerin İsrail’in istikrarının korunması için kaçınılmaz olduğunu dile getirmişti. İstikrarın, koalisyon hükümetinin dördüncü yılında bozulma sinyallerini verdiğini belirten Netanyahu uyumsuzluğun, devletin güvenliğini, ekonomiyi ve toplumsal gelişmeyi olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekmişti. Netanyahu, seçimler için 1,5 yıl beklemenin doğru olmayacağını ve en kısa zaman olan 4 Eylül’de erken seçime gidileceğini açıklamıştı. Konuşmasında başbakan olmak için gereken diplomasi, ekonomi ve askeri alanlardaki uzmanlığın kendisinde mevcut olduğunu söyleyen Netanyahu, bu nitelikleri taşımayan bir kimseye başbakanlık için oy verilmemesi gerektiğini söyleyerek İşçi Partisi Lideri Yahimoviç’i işaret etmişti.

Yahimoviç ise karşılık olarak, kendi sosyal demokratik ideolojisinin Netanyahu’nun aşırı kapitalist politikasını yeneceğini söylemiş ve konuşmasına şöyle devam etmişti: “Başbakan olduğumda yapacağım ilk iş Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ile derhal barış masasına oturmak ve İsrail’in Mısır ve Türkiye ile kopan ilişkilerini düzeltmek olacak.”

Yahimoviç’in sözleri üzerine bir Likud yetkilisi Netanyahu’nun ortaklık için ekonomik politikalarda aynı çizgide olmadığı İşçi Partisinden ziyade Kadima Lideri Mofaz’a ve eski TV sunucusu ve gazeteci Yair Lapid’in kurduğu merkez sol parti Gelecek Partisine gideceğini söylemişti. Erken seçimlerden dolayı Tal Yasası yerine yeni bir yasanın yürürlüğe girmesi en az altı ila sekiz ay erteleneceği için Kadima lideri Şaul Mofaz, Netanyahu’yu politik hile yapmakla suçluyordu. Fakat son gelişen olaylarla görülüyor ki Tal Yasası daha eşitlikçi ve adil bir yasa ile her kesimden İsrailliyi askeri hizmete mecbur tutacak şekilde daha yakın bir zamanda değiştirilebilecek.