Neve Şalom Vakfının duyurusu: “Cemaat Han’ın satışı açık ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmiştir”

Neve Şalom Vakfı, ´Cemaat Han´ın satışıyla ilgili olarak basında çıkan haberler üzerine aşağıdaki duyuruyu yayınladı

Toplum
10 Mayıs 2012 Perşembe

"Vakfımıza ait Cemaat Han’ın satışına dair basınımızda çıkan haberlerle ilgili olarak, yanlış anlamalara neden olmamak adına bir açıklama yapma gereği doğmuştur…

Cemaat Han’ın bakımı ve idamesi son dönemlerde gittikçe daha masraflı olmaya başlamış, binanın giderleri kira gelirleri ile karşılanamaz seviyeye gelmiştir. Restorasyon gerektiren han için harcanması gereken meblağlar, vakfımızın karşılayamayacağı mertebededir.  Hal böyle olunca, vakfımızın amaçları ve varlık nedeni göz önüne alınarak binanın en iyi şekilde değerlendirilmesi için araştırmalar yapılmıştır. Uzmanlarca yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan sonuçlar değerlendirildiğinde, vakıf yararına seçilecek en iyi yolun binayı mevcut haliyle satmak olduğu neticesine varılmıştır. İki ayrı bağımsız SPK lisanslı gayrimenkul değerlendirme kuruluşuna yaptırılan incelemeler sonucunda, binanın satışa çıkarılması halinde edinilmesi beklenebilecek satış bedeli;

05.08.2010 tarihli değerlendirme raporunda 3.180.000.-$

21.11.2011 tarihli değerlendirme raporunda 4.900.000.-TL olarak belirlenmiştir.

Cemaat Han’a bitişik binayı evvelce otel yapmak niyeti ile satın alan ve Cemaat Han’ı bu binaya eklediği takdirde daha verimli bir yatırım yapacağı düşüncesinde olan, bu nedenle bilirkişi değerlendirmelerinin ve piyasa değerinin çok üzerinde bir bedelle Cemaat Han’a talip olan alıcıya satışın yapılabilmesi için, yasal mevzuat gereği satış izni alınmak üzere yetkili mahkemeye başvurulmuştur.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün görüş ve onayını alarak satışa izin veren Mahkeme tarafından, 10.02.2012 tarihinde yaptırılmış bilirkişi değerlendirmesinde de bina için 5.225.000.- TL değer tespit edilmiştir.

Bağımsız değerlendirme kuruluşlarının görüşleri, mahkeme bilirkişi raporu, satış izni ve mevcut alım talebi birlikte değerlendirilerek, Cemaat Han 01.03.2012 tarihinde 4.175.000.- $ karşılığı 7.320.000.-TL bedelle satılmıştır. Satış işlemleri başından sonuna dek, satış kararının alınması ve görüşmeleri dâhil olmak üzere çok açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmüş ve gerçekleştirilmiştir. Bu konuda Neve Şalom Vakfı yöneticilerinin bu gayrı menkulün satışı ile ilgili tasarrufunda hiçbir cemaat idarecisinin en ufak bir endişesi yoktur.

 

 

 

Alıcının satış ile ilgili olarak gazetelere verdiği beyanatta belirttiği ileri sürülen, binayı 5.000.000$ bedelle satın aldığı şeklindeki beyanı veya bahsi geçen gazetede belirtilen, binanın daha sonra satış bedelinden yüksek bedelle bir bankaya ipotek ettirilerek kredi alındığı iddialarının dayanakları konusunda bilgimiz yoktur. Bu soruların muhatabı açıklamaların sahipleri olmalıdır.

Netice olarak; Cemaat Han binasının satışı tamamen vakıf yararına ve yasal mevzuata uygun şekilde yapılmış bir işlem olup, bu konuda gerek vakıf gerekse cemaat yönetimi tam bir mutabakat içindedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur".

Neve Şalom Musevi Sinagogu Vakfı