İzmir’den haber var: Moti Katan’ın başarılı konferansları

Toplum
10 Mayıs 2012 Perşembe

İzmir Musevi Cemaatinin Hazanı Moti Katan, mart ayı içinde  AKP Gençlik kolu grubunun Çiğli Organize Bölgesinde düzenlediği “Kadına Şiddet ve Farklı Dinlerin Bu Konuya Yaklaşımı” konulu toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Üç semavi dinin temsilcilerinin katıldığı toplantıda Moti Katan, Yahudiliğin kadına verdiği önemi anlattı ve ilgi odağı oldu. Başarılı bir sunum yapan Katan daha sonra  katılımcıların sorularını yanıtladı.

Yine mart ayı içinde Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Doç. Mehmet Sait Toprak Hocanın yönetiminde “Yahudilik” üzerine bir konferans düzenlendi. Bu konferansın tek konuşmacısı Moti Katan idi.

800 kişilik konferans salonunun tamamen dolu olduğu ve çok sayıda ayakta dinleyicinin koridorları hınca hınç doldurduğu salonda Katan ‘Yahudilik’ başlıklı iki saate yakın süren baştan sona doğaçlama bir konuşma yaptı.

Kucaklayıcı, sevgi dolu mesajlar içeren, farklılıklardan çok benzerlikler üzerinde duran etkileyici ve içtenlik dolu konuşmasından sonra gelen çok sayıda soruya cevap verdi. Konferanstan sonra öğrencilerin ısrarı ile konuşmaya Doçent Mehmet Sait Toprak’ın ofisinde devam edildi.

Bu başarılı konferanstan sonra bir öğrencinin  bir sosyal paylaşım sitesinde “Moti Katan Hoca’yı dinledikten sonra Yahudilik hakkında önyargılarının tamamen kırıldığını” ifade etmesi ve birçok arkadaşının önyargılarını bir kenara bırakarak Yahudilikle ilgili araştırmaya ve bilgi edinmeye davet etmesi aslında Moti Katan’ın ne kadar önemli bir görev üstlendiğini ve bu görevi icra etmekte ne denli başarılı olduğunu gözler önüne serdi.