İzmir BOYOZ Festivali’nde izdiham

İzmir Konak Belediyesi ile Radyo Romantik Türk’ün ortaklaşa düzenlediği 1. Boyoz Festivali geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşti.

Toplum
10 Mayıs 2012 Perşembe

Zengin Türk Sefarad mutfağının börek çeşitlerinden olan  İzmir’le özdeşleşen ve İzmirlilerin kahvaltılarındaki olmazsa olmazı ‘Boyoz’un festivali bu yıl ilk kez Kordon’da düzenlendi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Kordon’a gelen İzmirliler, boyoz alıp kahvaltı edebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Büyük izdiham yaşanan festivalde katılımcılara daha önce hazırlanan 30 bin boyoz ve 5 bin haşlanmış yumurta İzmirlilere ikram edildi. Ancak bunlar da yetmeyince boyoz ustaları alanda kurulan tezgahlarda yaptıkları boyozları pişirerek servisi sürdürdüler.

İzmir halkı pazar sabahı olmasına rağmen 1. Kordon’daki festival alanını doldurarak boyoza ne kadar sahip çıktığını da göstermiş oldu.

1. Boyoz Festivali’ne en büyük desteği veren Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, “Birinci Boyoz Festivali İzmir’e farklı bir renk getirdi. Boyoz bizim gelenekselleşmiş bir ürünümüz. Sadece İzmirliler tüketiyor. Boyoz, 500 yıl önce İspanya’dan gelen Musevi kardeşlerimiz tarafından İzmir’e taşındı. İzmir’den tüm Türkiye’ye yayılmıştı ancak sadece İzmir’de sevgi buldu ve gelişti. Biz de boyoz vasıtasıyla Türkiye’ye sevgi, barış mesajı veriyoruz. Türkiye’de herkes İzmir’e geldiğinde boyozu konuşuyor. Bugün siyasi partilerin mitinglerinde bile görülmemiş bir kalabalık var burada” şeklinde konuştu.

Müzik eşliğinde eğlenen İzmirliler Kordon’daki çimler üzerinde yaptıkları boyoz kahvaltısı ile güzel bir Pazar günü geçirdi. Çeşitli yarışmaların düzenlendiği festivalde en çok ilgiyi çeken yarışma en hızlı boyoz yeme yarışması oldu.